Fråga till biståndsministern angående donation av vaccin till Taiwan

Fråga 2020/21:3312 Donation av vaccin till Taiwan

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

I ett tidigare svar på en fråga (2020/21:2445) om bortskänkning av vaccindoser till andra länder skriver biståndsministern att ”vårt nationella vaccinprogram ska inte påverkas, men vi ska så fort som möjligt bidra till vaccineringen globalt tillsammans med andra EU-länder. Vi har avtal om fler doser än vi behöver och dessa ska inte förfaras, utan omfördelas till behövande länder t.ex. genom Covax. Ju snabbare världen vaccineras, desto bättre för oss alla.”

Regeringen i Litauen har nu beslutat om en donation av 20 000 vaccindoser till Taiwan. Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis uttalade att ”frihetsälskande människor måste stå upp för varandra ska ta hand om varandra”.

Med tanke på Taiwans ovärderliga insatser under pandemin – inte bara genom sina erfarenheter och kompetens utan även genom att de bidrog och skänkte övriga världen massvis med munskydd när bristen var som störst – och om Sverige har doser att skänka utan att det påverkar vårt nationella vaccinationsprogram vill jag fråga biståndsminister Per Olsson Fridh:

Avser Sverige, likt Litauen, att skänka vaccindoser till Taiwan för att nu återgälda det stöd vi fick i form av munskydd och för att stödja ett annat frihetsälskande folk?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-bistandsministern-angaende-donation-av-vaccin-till-taiwan/