Fråga till digitaliseringsministern angående insamling av personuppgifter från besökare till myndigheters webbplatser

Fråga 2020/21:2030 Insamling av personuppgifter från besökare till myndigheters webbplatser

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

Sveriges Radios Ekot har gjort en granskning som visar att mängder med offentliga webbplatser som utlovar besökarna anonymitet, bryter löftet genom att skicka deras ip-adresser och andra personuppgifter vidare till techjätten Google.

Det handlar om drygt 150 webbplatser kopplade till myndigheter och andra offentliga verksamheter som låter Google samla in ip-adresser om sajternas besökare. I ungefär hälften av fallen handlar det om ytterligare personuppgifter som kan vara integritetskänsliga.

Webbplatsernas besökare invaggas felaktigt i trygghet genom att informeras om att deras anonymitet garanteras. Ingenstans får de veta att vad de gör ligger öppet för techjätten Google att samla in och lagra.

Efter statsradions avslöjanden har ett flertal myndigheter anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Flera hävdar att de inte har känt till att uppgifter om deras besökare läcker till techjätten Google, i kontrast till det löfte om anonymitet som ges på sajterna.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av det inträffade?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-digitaliseringsministern-angaende-insamling-av-personuppgifter-fran-besokare-till-myndigheters-webbplatser/