Fråga till försvarsministern angående efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket med anledning av Covid-19

Fråga 2020/21:1303 Efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket med anledning av Covid-19

av Björn Söder (SD)

till försvarsminister Peter Hultqvist (S)

I samband med en pressträff den 18 december, då regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten redogjorde för nya restriktioner i syfte att stoppa smittspridningen av covid-19, sa statsministern att ”i år måste julen bli annorlunda. Situationen är fortfarande allvarlig.”

Och för de allra flesta i Sverige blev det på något sätt en annorlunda jul. För många som jobbar inom vården, särskilt inom IVA, blev det en jul utan nära och kära, då de i stället var tvungna att vårda dem som drabbats hårdast av pandemin. Dessa vårdanställda är kanske de som mer än några andra förtjänat att få njuta av lite julledighet efter månader av stress och hårt arbete med att ta hand om våra medmänniskor. Många människor i landet lyssnade också till regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaningar och avstod från både resor, julhandel och mellandagsrea.

Regeringen har också uppmanat att endast företa resor om dessa verkligen är nödvändiga. Allt för att hålla resandet och smittspridningen nere. Men trots de egna uppmaningarna till svenska folket om att avhålla sig från en del traditionella inslag i julfirandet, som resor, julhandel och mellandagsrea, åkte försvarsministern själv till Finland på en privat resa.

Expressen skriver den 14 januari 2021 att ”Peter Hultqvist lämnade Stockholm och arbetsuppgifterna på försvarsdepartementet på kvällen måndagen den 28 december. Klockan 20.00 avgick färjan Amorella till Åbo med försvarsministern ombord.”

”Nyårsresan den 28 december skulle egentligen ha avslutats den 5 januari. Då hade nämligen försvarsministern en hemresa bokad med Viking Lines fartyg Viking Grace, enligt uppgift. Men den resan avbokades.”

Då hade debatten i Sverige tagit ordentlig fart med anledning av att flera av försvarsministerns regeringskollegor avslöjats ha brutit mot sina egna uppmaningar till folket.

Expressen skriver vidare att ”sex dagar senare, i måndags, hade Peter Hultqvist ett möte med den finske försvarsministern Antti Kaikkonen utanför Helsingfors. Mötet var planerat på förhand och nämns i ett mejl som skickades från det finska försvarsdepartementet den 23 december. Då var det ännu inte bestämt exakt när mötet skulle äga rum.”

Det är uppenbart att försvarsministern i all hast avbokat hemresan för den privata resan och slagit ihop den privata resan med försvarsministermötet för att få en ursäkt till att han privat över nyårshelgen åkt på semester till Finland.

Men nu har Expressen avslöjat att försvarsministern företagit fler privata resor under hösten. Enligt Expressens uppgiftslämnare har försvarsministern valt att åka på minst tre privata resor under hösten och vintern.

Att uppmana svenska folket att avhålla sig från saker som resor, julhandel och mellandagsrea samtidigt som man själv inte gör det kan med rätta kallas för hyckleri och borde föranleda åtgärder.

Av denna anledning vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

Har ministern, mot bakgrund av det inträffade, för avsikt att verka för att förändra regeringens rekommendationer avseende hur smittspridningen under pandemin ska begränsas?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-forsvarsministern-angaende-efterlevnad-av-regeringens-egna-uppmaningar-till-folket-med-anledning-av-covid-19/