Fråga till justitie- och inrikesministern angående våldsamheterna i Sverige

Fråga 2021/22:1466 Våldsamheterna i Sverige

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

I mitten av april och under påskhelgen utspelades krigsscener runt om i landet där stora muslimska invandrargäng startade upplopp och gick till anfall mot blåljuspersonal. Flera poliser skadades i terrorangreppen.

Upploppen tilläts fortgå genom att polisledningen beordrat reträtt i stället för att möta gängen med resoluta åtgärder. På flera håll tog gängen över polisbilar och klädde sig i stulna poliskläder samtidigt som de brände fordon och kastade sten mot och besköt poliser med raketer.

Regeringen, med justitie- och inrikesministern i spetsen, har sedan länge förlorat kontrollen över vårt en gång trygga Sverige, och man låter dessa kriminella invandrargäng breda ut sig i vårt samhälle. Skjutningarna fortsätter, trots tidigare utlovade åtgärder, och nu har svenska folket sett hur rena krigsscener utspelas i vårt eget land.

Justitie- och inrikesministern verkar ha stoppat huvudet i sanden och lider brist på adekvata verktyg för att ta tag i problemen. I stället har vi gång efter annan hört olika förklaringar och ursäkter med om hur mycket regeringen satsar på att komma till rätta med problemen. Ändå händer inget. Och när polisen beordras till reträtt i stället för att möta våldsverkarna och bekämpa dessa i syfte att upprätthålla våldsmonopolet är något allvarligt fel.

Ändå menar ansvarig minister att han har fullt förtroende för polisen och inte ser någon anledning att kritisera deras arbete. Polisen och universitetslektorn vid Linköpings universitet, Stefan Holgersson, säger till Dagens Nyheter att ministerns inställning är ”vansinnig”. Han förstår inte att politiken tillåter den nuvarande utvecklingen att fortgå. ”Konsekvenserna ser man inte bara i upploppen utan även i de eskalerade gängskjutningarna och den bristfälliga passhanteringen”, säger han.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med de våldsamheter vi nu sett utspela sig i vårt land, och avser ministern att ta sitt ansvar för det som har skett genom att avgå?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitie-och-inrikesministern-angaende-valdsamheterna-i-sverige/