Fråga till justitieministern angående attacken i Vetlanda

Fråga 2020/21:2087 Attacken i Vetlanda

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ännu en attack mot vårt samhälle har skett. I Vetlanda blev på onsdagen flera personer angripna av en man med ett tillhygge. För flera av offren uppges läget vara kritiskt. Dådet i Vetlanda rubriceras som försök till mord, men polisen utreder eventuella terrormotiv.

Den misstänkte gärningsmannen, som sköts ned av polis, är en 22-årig migrant från Afghanistan som kom till Sverige 2018.

Med tanke på att den misstänkte gärningsmannen sedan tidigare är dömd för narkotikabrott, borde han rimligen ha blivit utvisad ur vårt land. Men genom slapphänt rättspolitik låter man utländska brottslingar vara kvar i landet.

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig strax efter händelsen med att ”vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft.” Man kan då ställa den berättigade frågan om vad statsministern egentligen menar med ”samlade kraft”. Genom regeringens politik finns knappast längre någon samlad kraft i Sverige att tala om. Sverige är istället numera ett mycket splittrat och svårt sargat land.

Regeringen är ytterst ansvarig för det som nu inträffat i Vetlanda. Genom en slapphänt migrationspolitik har man, utan större kontroll, låtit människor komma hit för att sedan kunna begå terrorbrott och syssla med annan kriminell verksamhet. Regeringen saknar uppenbarligen både verktyg och vilja att ta tag i dessa problem. Trots det vägrar regeringen och dess företrädare att ta det yttersta ansvaret för sitt misslyckande och avgå.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

På vilket sätt kommer ministern att ta ansvar med anledning av det nu inträffade?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-attacken-i-vetlanda/