Fråga till justitieministern angående kommunikation mellan myndigheter

Fråga 2019/20:1938 Kommunikation mellan myndigheter

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

En göteborgare, som i många år rört sig i extrema islamistiska kretsar och bland annat hyllat terrororganisationen al-Qaidas ledare som en muslimsk hjälte, har fråntagits sina vapen. Men det sker inte på grund av extremistkontakterna som under flera år fått Säkerhetspolisen att hålla ett vakande öga på honom.

I stället har han fått sina två gevär med tillhörande ammunition omhändertagna efter att tidigare i år ha stoppats i sin bil, påverkad av cannabis. Detta rapporterar tidningen GT den 8 augusti 2020.

GT skriver: I SVT:s Uppdrag granskning 2015 hyllade göteborgaren al-Qaida-ledaren, terrorimamen Anwar Al Awlaki som ’en muslimsk hjälte’. Göteborgaren hade då publicerat en dikt, kort efter IS intagit staden Mosul i Irak, där han bland annat konstaterade att ’Våra lejon har vaknat och plockar vinst i sina strider’ och ’Huvuden kommer att rulla som inte förtjänar några axlar’. Mannen har också under åren haft flera kända IS-anhängare i sin vänkrets. Tidigt under Syrienkriget var han också själv nere i området, för att utföra välgörenhetsarbete enligt honom själv. Nu kan GT berätta att göteborgaren, samtidigt som Säkerhetspolisen följt honom som en utpekad aktör inom den våldsbejakande islamistiska miljön, sedan 2011 haft två gevär med tillhörande ammunition, med tillhörande vapenlicens, förvarade i sin bostad.

Therese Magnusson, gruppchef vid polisens vapenhantering i Västra Götalandsregionen, medger för GT att det har funnits brister i samarbetet mellan underrättelseenheten, Säkerhetspolisen och hennes avdelning historiskt och att detta kan vara en förklaring till hur göteborgarens vapenlicens aldrig formellt ifrågasatts tidigare.

Polisen har i dag, efter en vägledande dom, möjlighet att frånta personer vapenlicenser då det inte bara är den enskilde vapeninnehavarens egenskaper som ska vägas in vid bedömningen, utan den miljö vapeninnehavaren vistas i ska också beaktas.

Enligt Therese Magnusson får hennes avdelning automatiskt en notifiering då vapeninnehavare hamnar i misstanke- eller brottsregister. Men annars får man inga andra uppgifter per automatik. Hon säger att man har jobbat mycket med detta de senaste åren, både regionalt och nationellt.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder vidtar ministern för att säkra att myndigheterna delar adekvat information med varandra?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-kommunikation-mellan-myndigheter/