Fråga till socialministern angående förtroendet för GD vid Folkhälsomyndigheten

Fråga 2020/21:3319 Förtroendet för GD vid Folkhälsomyndigheten

av Björn Söder (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, har av Expressen avslöjats gjort nöjesresor i höstas under pandemin. Resorna har gjorts efter att hans egen myndighet uppmanat allmänheten att minimera sitt sociala umgänge, avstå från att arrangera och delta i fester och endast göra nödvändiga resor.

Trots myndighetens uppmaningar reste Carlson, enligt Expressen som granskat nära 15 000 mejl, på en mängd nöjesbetonade resor, bland annat till Sydkustens at Pillehill brasserier & vinbar gårdshotell för en vinprovning och till Buustamons fjällgård, som marknadsför sig med en egen brännvinskällare.

Efter att myndigheten skärpt de allmänna råden i både Uppsala och i Skåne, på grund av den snabba smittspridningen, gjorde han även resor till just dessa två län.

I Storbritannien avgick hälsominister Matt Hancock för några dagar sedan efter att bilder avslöjat honom ha nära kontakt med en kvinnlig medarbetare trots regler om social distansering.

Folkhälsomyndigheten har förvisso endast haft rekommendationer, men om inte myndighetens egen generaldirektör följer sina egna rekommendationer kan man undra hur man tror folket ska agera. Folkets förtroende för myndigheten skadas givetvis genom att den ytterst ansvarige inte själv följer sina rekommendationer om att endast företa nödvändiga resor, social distansering och inte delta i fester.

Frågan är också hur länge ansvarig minister kan låta det gå. Förtroendet för den man som i februari 2020 hävdade att ”coronaviruset kommer inte att spridas i Sverige” och sedan dess har lett en myndighet som gjort det ena felet efter det andra som orsakat tusentals onödiga dödsfall, borde för länge sedan vara förbrukat.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

Har ministern fortfarande förtroende för Folkhälsomyndighetens generaldirektör, och hur motiverar ministern i så fall det?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-socialministern-angaende-fortroendet-for-gd-vid-folkhalsomyndigheten/