Fråga till statsministern angående flygtrafik från Belarus

Fråga 2020/21:2986 Flygtrafik från Belarus

av Björn Söder (SD)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

Under tisdagen enades EU:s stats- och regeringschefer om att stoppa alla belarusiska flygplan från att landa på EU:s flygplatser.

Till TT sa statsminister Stefan Löfven:

”Det är väldigt positivt att vi så snabbt kunde enas kring tydliga och resoluta åtgärder från EU:s sida, helt i linje med mina krav från svensk sida. Det här var ett oacceptabelt agerande från Belarus sida och det är viktigt att ett sådant möts med kraftfulla och omedelbara konsekvenser”.

På onsdagsmorgonen sa statsministern vid en pressträff:

”Vi uppmanar EU-länder att stoppa flygningar i belarusiskt luftrum och förhindra flygbolag från Belarus att landa på europeiska flygplatser”.

Trots beskedet från statsministern om ”kraftfulla och omedelbara konsekvenser” för Belarus landade, enligt Svenska Dagbladet, under förmiddagen i dag ett flygplan från Belavia – Belarus statsägda flygbolag – på Arlanda flygplats i Stockholm.

Enligt Swedavia landade flygplanet klockan 09:39, elva minuter före utsatt tid, och lyfte därefter för att flyga tillbaka till Minsk en timme senare.

Swedavia uppger i sitt flygtrafikschema att flygplanet från Belavia kommer att fortsätta trafikera Arlanda som vanligt de kommande dygnen.

Monica Näslund på Transportstyrelsens presstjänst säger till Svenska Dagbladet att anledningen till att flygplan från Belarus fortsätter att lyfta och landa på Arlanda är att inget formellt beslut ännu fattats om att stoppa flygningarna.

Av denna anledning vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

Vilka åtgärder kommer statsministern att vidta inom regeringen för att se till att, av statsministern, fattade beslut under möten med Europeiska rådet genomförs?​

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-statsministern-angaende-flygtrafik-fran-belarus/