Fråga till statsministern angående regeringens uppmaningar till folket inför julen

Fråga 2020/21:1202 Regeringens uppmaningar till folket inför julen

av Björn Söder (SD)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

”Det är särskilt viktigt att hålla ned smittspridningen under helgerna. Det finns några orosmoln. Det är till exempel för många som vistas på handelsplatser och köpcentra.” Så sa statsministern vid en pressträff den 18 december då regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten redogjorde för nya restriktioner i syfte att stoppa smittspridningen av covid-19.

Statsministern betonade allvaret i att trängsel till varje pris måste undvikas i butikerna, och Folkhälsomyndigheten upprepade också sin ”starka rekommendation” att avstå från att vistas i butiker även framåt.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör tryckte på att följsamheten måste bli bättre. ”Det finns några orosmoln. Många människor trängs på köpcentrum och den så kallade mellandagsrean som väntar riskerar att förvärra detta. Vi rekommenderar starkt att handeln inte ska gå ut med dessa erbjudanden i år. Mellandagsrea ska inte förekomma i några butiker i år”, sa generaldirektören för regeringens expertmyndighet, och statsministern menade att ”i år måste julen bli annorlunda. Situationen är fortfarande allvarlig.”

Och för de allra flesta i Sverige blev det på något sätt en annorlunda jul. För många som jobbar inom vården, särskilt inom IVA, blev det en jul utan nära och kära, då de i stället var tvungna att vårda dem som drabbats hårdast av pandemin. Dessa vårdanställda är kanske de som mer än några andra förtjänat att få njuta av lite julledighet efter månader av stress och hårt arbete med att ta hand om våra medmänniskor. Många människor i landet lyssnade också till regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaningar och avstod från både resor, julhandel och mellandagsrea.

Trots sina egna uppmaningar till svenska folket om att avhålla sig från en del traditionella inslag i julfirandet, som resor, julhandel och mellandagsrea, besökte statsministern själv butiker och en shoppinggalleria. Flera gånger under december var statsministern i köpcentret Gallerian i centrala Stockholm. Det senaste besöket i Gallerian ska ha skett 20 december, då statsministern var där med sina livvakter. Den 23 december var han i en butik på Kungsgatan i centrala Stockholm.

Att stå på pressträffar och hålla tal till svenska folket att avhålla sig från saker samtidigt som man själv inte gör det kan med fog kallas för hyckleri och borde föranleda åtgärder.

Av denna anledning vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

Har statsministern, mot bakgrund av det inträffade, för avsikt att verka för att förändra regeringens rekommendationer avseende hur smittspridningen under pandemin ska begränsas?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-statsministern-angaende-regeringens-uppmaningar-till-folket-infor-julen/