Fråga till utrikesministern angående ambassads tillgänglighet för svenska medborgare

Fråga 2019/20:828 Ambassads tillgänglighet för svenska medborgare

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Enligt uppgift på internetsidan Sweden Abroad är Sveriges ambassad i Kina stängd under hela det kinesiska nyårsfirandet. Med anledning av utbrottet av coronaviruset meddelade dock UD:s pressansvarige i P1 Morgon i Sveriges Radio den 27 januari att man var i full gång med att arbeta på ambassaden. I samma program framkom att svenska medborgare som ringde till Sveriges ambassad i Peking möttes av ett meddelade om att ambassaden var stängd. UD:s pressansvarige verkade påtagligt överraskad över detta och hänvisade till UD:s jour i Stockholm, dit oroliga svenska medborgare i Kina skulle ringa i stället.

Svenska medborgare i Kina som behöver akut hjälp får alltså vända sig till UD i Stockholm, då Sveriges ambassad i Peking inte har öppnat telefonlinjen in till ambassaden.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Är det rimligt att Sveriges ambassad i Peking håller telefonlinjen stängd för oroliga svenska medborgare med tanke på den katastrof som nu härjar i Kina?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-ambassads-tillganglighet-for-svenska-medborgare/