Fråga till utrikesministern angående avståndstagande från våld

Fråga 2020/21:1369 Avståndstagande från våld

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Statsministern var snabbt ute och fördömde intrånget i Kapitolium i Washington den 6 januari 2021. Det var bra gjort av statsministern. Det som hände i demokratins högborg i USA var djupt ovärdigt, och sådana här attacker på själva demokratins institutioner får aldrig legitimeras eller accepteras.

Jag kan dock notera att statsministern inte var lika tydlig i fördömanden när Donald Trump vann valet i USA 2016 och politiska motståndare under tre dagar försökte storma Kapitolium, vilket ledde till att politiker fick ta skydd i bunkrar. Inte heller 2018 när kongressen ockuperades och polisen fick gripa 300 personer. Samma år tog sig vänsteranhängare påhejade av Kamala Harris, som i dag är USA:s vicepresident, in i senaten och avbröt utnämningen av domare i USA:s högsta domstol. Likaså har fördömanden av de våldsamma Black lives matter-protesterna, som resulterat i sönderslagna byggnader, mord, övergrepp och autonoma zoner, uteblivit. När våldsamma kravaller ägde rum i Portland i somras, då bland annat myndighetsbyggnader slogs sönder, hördes inte heller några fördömanden från statsministern.

Som statsminister borde man vara konsekvent i sina fördömanden. Våld är våld och oacceptabelt oavsett vilken politisk sida som står för det. Man kan lätt dra slutsatsen att statsministern fördömer våld när ”fel” politisk sida står bakom men blundar för detsamma när ”rätt” politisk sida står bakom.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Varför agerade regeringen inte under de ovan beskrivna händelserna och fördömde våldet och attackerna mot demokratin på samma tydliga och omfattande sätt som statsministern nu har fördömt det som hände den 6 januari?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-avstandstagande-fran-vald/