Fråga till utrikesministern angående första domen enligt nya säkerhetslagen i Hongkong

Fråga 2020/21:3389 Första domen enligt nya säkerhetslagen i Hongkong

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Efter att Kina infört den nya kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong har nu den förste personen dömts enligt lagen. Han dömdes tidigare i veckan för terrorismbrott samt uppmaningar till separatism i samband med protesterna i Hongkong. Idag, fredag, kom påföljden som blev nio års fängelse.

Den tidigare servitören 24-årige Tong Ying-kit anklagades för att under protesterna ha kört en motorcykel in i tre poliser förra året samtidigt som han bar en flagga med budskapet ”Befria Hongkong. Vår tids revolution”.

Mänskliga rättighetsgrupper har kritiserat domen och sagt att det inför nya gränser för yttrandefrihet, liksom prejudikat som rättegången nu har satt, vilket de säger står i kontrast till Hongkongs traditionella tradition.

”Dömningen av Tong Ying-kit till nio år bekräftar farhågan för att den nationella säkerhetslagen inte bara är ett verktyg för att införa terror mot regimkritiker i Hongkong, utan det är också ett vapen som kommer att användas för att fängsla dem,” sade Pacific Regional Director Yamini Mishra i ett uttalande.

Mot den bakgrunden vill jag ställa följande fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser utrikesministern att göra något särskilt uttalande med anledning av domen och avser ministern att vidta några särskilda åtgärder?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-forsta-domen-enligt-nya-sakerhetslagen-i-hongkong/