Fråga till utrikesministern angående ny WHO-utredning om coronaviruset

Fråga 2020/21:3052 Ny WHO-utredning om coronaviruset

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Underrättelseuppgifter från både USA och Storbritannien gör gällande att coronaviruset kan ha spridits från ett laboratorium i Wuhan. Wall Street Journal har rapporterat om amerikanska underrättelseuppgifter som hävdar att tre forskare på Wuhans virologiska institut insjuknat med covidsymtom så tidigt som i november 2019. Även från brittiskt håll kommer uppgifter om att coronaviruset spreds från ett laboratorium, skriver The Times. Detta styrker också tidigare uppgifter från underrättelsetjänster om brister i säkerheten kring ett viruslaboratorium i Wuhan.

Den undersökning som WHO, under stark kontroll av kinesiska staten, utförde tidigare i år i syfte att ta reda på varifrån coronaviruset kommer visade inte oväntat att man inte trodde det var troligt att viruset spreds från laboratoriet. Men utredningen har fått kritik.

Nu reses krav från politiskt håll om en ny utredning.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att, baserat på de nya uppgifter som framkommit, inom WHO resa krav på en ny utredning om varifrån coronaviruset kommer, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-ny-who-utredning-om-coronaviruset/