Fråga till utrikesministern angående palestinsk antisemitism

Fråga 2020/21:1548 Palestinsk antisemitism

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I palestinsk tv den 23 januari presenterades ett avsnitt av en tv-serie om Adolf Hitlers väg till makten i Tyskland med följande ord:  I detta avsnitt, med rubriken Hitlers väg till makten, kommer vi att tala om den mycket känsliga tiden mellan 1929 och 1935. ‎Detta är perioden då sionismen försvagades och nästan försvann. Förberedelserna inför andra världskriget började, och detta är perioden då den sionistiska rörelsen betalade priset för sina konspirationer och sin ondska i Europas länder.‎

Avsnittet ingår i den israeliska dokumentären Pillar of Fire från 1981 som just nu visas i vissa delar i palestinsk tv.

Tidningen Världen idag rapporterar att ”enligt Palestinian Media Watch framställs dokumentären på ett sätt som ’feltolkar – och även felöversätter – originalet på ett sådant sätt att den framhåller ett palestinskt och till och med antisemitiskt perspektiv’”.

Palestinian Media Watch påpekar att inslaget sändes bara några dagar före den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari, och att programledarens ordval är i linje med hur palestinska företrädare har uttryckt sig om judarna i Europa.

Världen idag skriver vidare att ”i ett tal inför Palestinska nationella rådet 2018 sade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att Förintelsen inte berodde på antisemitism utan på judarnas ’sociala beteende, som hade att göra med ocker, banker och sådant’”.

Palestiniernas president Mahmud Abbas tillhör Socialdemokraternas systerparti Fatah och brukar bjudas in till Socialdemokraternas partikongress.

Trots den upprepade grova antisemitismen hos både presidenten, hans parti och hans myndighet fortsätter Sveriges regering att stödja den palestinska myndigheten, och Socialdemokraterna fortsätter att behålla sina starka politiska band till presidenten och hans parti. Samtidigt försöker Socialdemokraterna framställa sig själva som ett parti som vill bekämpa antisemitismen. Trots det låter man dessa idéströmningar frodas inom sitt ungdomsförbund SSU. Det kan inte ses som annat än hyckleri.

Vill Socialdemokraterna verkligen bekämpa antisemitismen borde man som parti omgående klippa alla politiska band till Mahmud Abbas och Fatah och sluta stödja den palestinska myndigheten med svenska skattemedel.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta nu när grov antisemitism åter avslöjas i palestinsk tv, som kontrolleras av den palestinska myndigheten?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-palestinsk-antisemitism/