Fråga till utrikesministern angående svenskt erkännande av folkmordet 1915

Fråga 2020/21:2652 Svenskt erkännande av folkmordet 1915

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I tisdags, den 20 april, lämnade jag, inför minnesdagen den 24 april av folkmordet 1915, in en skriftlig fråga (2020/21:2589) till utrikesministern i vilken jag ställde frågan om varför inte den svenska regeringen erkänner folkmordet i enlighet med riksdagens beslut och de tidigare utfästelser och löften som getts om ett erkännande.

Bakgrunden till frågan är att riksdagen tillkännagav 2010 för regeringen att folkmordet ska erkännas, Socialdemokraternas tidigare vallöften om att erkänna folkmordet och partiets kongressbeslut på att så ska ske. Trots detta har regeringen hittills vägrat att erkänna det.

I går, lördagen den 24 april, i samband minnesdagen, gick USA:s president Joe Biden ut och erkände massmorden på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket som ett folkmord.

Redan 2019 röstade USA:s representanthus igenom ett erkännande. Med gårdagens uttalande följde Joe Biden upp det kampanjlöfte som han gjorde för ett år sedan.

När nu USA:s president, som den svenska regeringen har särskilt gott öga till, nu erkänt folkmordet vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer USA:s presidents beslut att erkänna folkmordet 1915 att påverka den svenska regeringen att göra detsamma och därmed följa riksdagens beslut och sina egna tidigare vallöften och kongressbeslut?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-svenskt-erkannande-av-folkmordet-1915/