Fråga till utrikesministern angående Sveriges deltagande i FN:s konferens om rasism

Fråga 2021/22:24 Sveriges deltagande i FN:s konferens om rasism

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Den 30 augusti ställde jag en fråga (2020/21:3553) till utrikesminister Ann Linde om regeringen avser att låta Sverige delta i FN-konferensen om rasism den 22 september i New York, och hur ministern i så fall motiverar det svenska deltagandet i en konferens som är känd för antisemitism.

Bakgrunden till frågan var att det nu är 20 år sedan den första rasismkonferensen hölls i Durban, som blev en ensidig antisemitisk mobbning av Israel.

När jag ställde min fråga hade flera länder, Tyskland, USA, Storbritannien, Australien, Kanada, Nederländerna, Tjeckien, Österrike, Ungern, Israel och Frankrike, deklarerat att man inte kommer att delta eftersom det finns en antisemitistisk prägel. Sedan dess har ytterligare länder, Italien, Cypern, Grekland, Kroatien, Bulgarien, Slovakien, Slovenien, Nya Zeeland och Rumänien, meddelat att man inte tänker delta.

Utrikesministern ville tidigare inte svara på frågan om Sveriges deltagande utan skrev att ”frågan om svenskt deltagande bereds för närvarande i Regeringskansliet”.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Har frågan blivit färdigberedd i Regeringskansliet, och om Sverige trots allt kommer att delta, hur motiverar ministern i så fall det svenska deltagandet i en konferens som är känd för antisemitism?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-sveriges-deltagande-i-fns-konferens-om-rasism/