Fråga till utrikesministern angående Sveriges svar på Rysslands brev

Fråga 2021/22:1006 Sveriges svar på Rysslands brev

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har enligt uppgifter i medier skickat ett brev till bland andra Sveriges utrikesminister Ann Linde där han kräver svar på vilka säkerhetspolitiska åtgärder Sverige tänker vidta eller inte vidta framöver.

Kravet kommer, enligt SVT, efter att USA:s och Natos svar på ryska ”säkerhetsförslag”, som presenterades före jul och som bland annat skulle innebära att Nato inte får ta emot några nya medlemmar.

Lavrov begär nu ett klargörande av Sveriges och även Finlands position, rapporterar SR Ekot, som har tagit del av och publicerat brevet.

Sveriges riksdag beslutade i december 2020 om ett tillkännagivande till regeringen om att Sverige, likt Finland, bör uttala en Nato-option. En option skickar en tydlig signal om att Sverige väljer sin egen säkerhetspolitiska framtid oberoende av vad till exempel Ryssland anser, samtidigt som vi genom optionen samordnar vårt säkerhetspolitiska synsätt och uttrycksätt med Finland, vilket underlättar ett sammangående länderna emellan i ett defensivt försvarsförbund i framtiden.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer ministern i ett svar till sin ryske kollega att klargöra att de säkerhetspolitiska åtgärder som Sverige väljer eller inte väljer att vidta är en fråga för Sverige utan Rysslands inblandning och att Sverige, i enlighet med riksdagens beslut, kommer att införa en Nato-option i sin säkerhetspolitiska linje?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-sveriges-svar-pa-rysslands-brev/