Norbert Hofer (FPÖ) vann stort i österrikiska presidentvalets första omgång

ÖSTERRIKE I österrikiska presidentvalets första omgång i söndags vann FPÖ:aren och parlamentets nuvarande tredje vice talman Norbert Hofer överlägset med 35,1 procent mot tvåan Alexander Van der Bellen från De Gröna, som fick 21,3 procent. Det betyder att Hofer och Van der Bellen möts i en andra omgång den 22 maj då österrikarna utser sin nästa president.

Den 45-årige Norbert Hofer, som är utbildad flygingenjör, har en lång karriär inom Frihetspartiet FPÖ bakom sig. Han har setts som partiets chefsideolog och har varit vice partiledare sedan 2005. I maj förra året träffade jag honom för första gången då jag ledde en talmansdelegation till Wien och träffade honom under ett sk ”curtesy call”. Mitt intryck av honom var att det var en mycket lugn och harmonisk man som var väl beläst och visste vad han pratade om. I år passade jag på att åter besöka honom tillsammans med bl a partiledaren HC Strache i parlamentet i samband med OSSE-PA:s vintermöte i Wien. FPÖ:arna var då mycket hoppfulla om det stundande presidentvalet. Och visst fick de rätt.

IMG_3060På besök hos FPÖ i Österrikes parlament. Fr v Roman Haider (parlamentsledamot och ledamot i OSSE-PA), Norbert Hofer (tredje president i Nationalrat och presidentkandidat), HC Strache (partiledare), Björn Söder, Johannes Hübner (internationell sekreterare). 

Efter första omgången stod det klart att Hofer vunnit överlägset med 35,1 procent. Tvåa blev De Grönas Alexander Van der Bellen med 21,3 procent och trea blev oberoende  Irmgard Griss, tidigare ordförande i högsta domstolen, med 18,9 procent. För de styrande socialdemokratiska SPÖ och kristdemokratiska ÖVP blev det ett nesligt nederlag. Deras kandidater slutade på 11,3 procent respektive 11,1 procent.

Att det blev Van der Bellen som tog hem andraplatsen är bra för Hofers möjligheter att vinna andra omgången. Van der Bellen är Hofers raka motsats och förespråkar både EU och ett gränslöst Österrike med fortsatt massinvandring. Svårare hade det varit för Hofer om Griss vunnit andra platsen. Nu skall nämligen de båda slutkandidaterna dela på övriga kandidaters röster. SPÖ har redan deklarerat att de uppmanar sina väljare att rösta på Van der Bellen. Det är dock inte säkert att alla SPÖ-väljare kommer att göra detta utan man räknar med att en del trotsar uppmaningen och istället väljer Hofer. ÖVP hade inte i morse gått ut med en uppmaning. Detta kan ha sin grund i att de flesta ÖVP:are hellre ser Hofer som president än Van der Bellen.

I en analys, gjord av österrikiska OE24, tror man att Hofer tar 70 procent av ÖVP:s väljare, 30 procent av SPÖ:s och 30 procent av Griss. Tillsammans med den oberoende kandidaten Richard Lugners (2,4 procent) väljare skulle Hofer kunna kamma hem 55,5 procent av rösterna mot Van der Bellens 44,5 procent och därmed bli Österrikes nya president.

HoferAnalys i OE24.at.

Den österrikiska presidenten har egentligen ingen politisk makt utan har en mer ceremoniell funktion, men presidenten kan bl a utlysa nyval, vilket Hofer uttryckt en vilja att göra. Läget för nyval ligger nämligen rätt i tiden. Många österrikare är vansinnigt trötta på maktkartellen SPÖ-ÖVP, som i stort dominerat Österrike sedan andra världskriget med några få undantag. FPÖ är i mätningarna landets största parti och det skulle kunna innebära att HC Strache blir ny förbundskansler.

Jag är övertygad om att Hofer tar hem andra omgången och blir Österrikes nästa president. Det skulle innebära att österrikarna får en president som värnar sitt land och sitt folk. Det behöver Österrike. Det behöver Europa.

BJÖRN SÖDER

 

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/norbert-hofer-fpo-vann-en-stort-i-osterrikiska-presidentvalets-forsta-omgang/