Trump, medier och troll

MEDIER Det är onekligen intressant att följa hur svenska medier och svenska journalister fullständigt har förlorat väggreppet och nu saknar alla hämningar för hur de agerar. Sedan Donald Trump, mot en majoritet av svenska journalisters egna förhoppningar, vann presidentvalet i USA har de fullständigt gått ”bananas”. Inte en dag fortlöper i svensk press utan hån och gliringar mot president Trump. Jag har i alla fall då aldrig stött på något liknande tidigare. Inte sällan är det dessutom grovt vinklade nyheter eller slirande på sanningar som kablas ut. Allt för att stämma överens med journalisternas egna världsbild.

Det är uppenbart att journalisterna framförallt skräms av president Trumps öppna krigsförklaringar mot etablerade medier (framförallt vänsterliberala), som smädat honom och hans valkampanj, och hans stöd till alternativa sådana. I Sverige pågår därför nu en hätsk kampanj mot just alternativa medier orkestrerad av de som känner sig hotade. I SVT Aktuellt kunde vi i fredags (TV-inslag: Desinformation. Myndigheter och media. SVT Aktuellt. 2017-02-17) ta del av ett inslag där man beskyllde alternativa medier för att vara sk ”nättroll”. ”Så ska det handla om sk nättroll som anklagas för att sprida falska nyheter eller trakassera journalister som de menar målar upp en falsk bild av Sverige”, kunde vi höra i påannonsen av inslaget.

Utan att ta ansvar för vad det utpekade alternativet har gjort eller står för kan jag konstatera att svenska journalister nu känner obehag. Med all rätt. Sedan Hedenhös tid har de kunnat sitta trygga på sina redaktioner, skriva vilken skit som helst, till och med förstöra oskyldiga människors liv och påverka hela samhällssystem utan att behöva ta ett uns ansvar för sina ageranden. Tills skillnad från politiker, som inför väljarna får stå till svars för sina fattade beslut, har journalisterna sluppit just detta. Och journalisterna har inte sällan drivit politikerna framför sig som, av rädsla för att bli nedgjorda i pressen, böjt sig för journalisternas pekpinnar och likt fogliga lamm följt deras agendor.

Men genom framväxten av alternativa medier, som dessa journalister nu gör allt för att förtala, hetsa mot och benämna med alla sorters invektiv, har också journalisterna tvingats börja ta ansvar för vad de skriver eller rapporterar om. De kan inte längre gömma sig. De måste, precis som alla andra människor och opinionsbildare, ta ansvar för sina egna handlingar.

Den bild som svenska journalister under lång tid målat upp av det svenska samhället håller på att fullständigt rasa. Sanningen kan inte längre förtigas. Nu sprids nyheter som aldrig förr om vad som händer i vårt samhälle utan att medieredaktionerna kan sitta och styra vad som skall komma till allmänhetens kännedom eller inte.

När president Trump tar upp Sverige som ett varnande exempel på hur det kan gå för ett land med massinvandring skriker svenska journalister och gör allt för att inte förstå vad han menar. Den som följer alternativa medier förstår dock det. När journalisterna i decennier hävdat hur fina kejsarens kläder är, trots att medborgarna sett honom gå naken finns det alternativa medier som berättar om hans nakenhet. Det är därför allt fler medborgare söker sig till alternativa medier – bort från de egentliga trollen.
BJÖRN SÖDER

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/trump-medier-och-troll/