Fråga till finansministern angående efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket

Fråga 2020/21:1199 Efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket

av Björn Söder (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

I samband med en pressträff den 18 december, då regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten redogjorde för nya restriktioner i syfte att stoppa smittspridningen av covid-19, sa statsministern att ”i år måste julen bli annorlunda. Situationen är fortfarande allvarlig.”

Och för de allra flesta i Sverige blev det på något sätt en annorlunda jul. För många som jobbar inom vården, särskilt inom IVA, blev det en jul utan nära och kära, då de i stället var tvungna att vårda dem som drabbats hårdast av pandemin. Dessa vårdanställda är kanske de som mer än några andra förtjänat att få njuta av lite julledighet efter månader av stress och hårt arbete med att ta hand om våra medmänniskor. Många människor i landet lyssnade också till regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaningar och avstod från både resor, julhandel och mellandagsrea.

Regeringen har också uppmanat att endast företa resor om dessa verkligen är nödvändiga. Allt för att hålla resandet och smittspridningen nere. Men trots de egna uppmaningarna till svenska folket om att avhålla sig från en del traditionella inslag i julfirandet, som resor, julhandel och mellandagsrea, åkte finansministern själv till Sälen och besökte skiduthyrning den 20 december, rapporterar Aftonbladet.

Sälen hade under julhelgen haft en stor mängd besökare, och Expressen kunde berätta att ett utbrott av covid-19 drabbat personal på en skidanläggning där.

Att uppmana svenska folket att avhålla sig från saker som resor, julhandel och mellandagsrea samtidigt som man själv inte gör det kan med rätta kallas för hyckleri och borde föranleda åtgärder.

Av denna anledning vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Har ministern, mot bakgrund av det inträffade, för avsikt att verka för att förändra regeringens rekommendationer avseende hur smittspridningen under pandemin ska begränsas?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-finansministern-angaende-efterlevnad-av-regeringens-egna-uppmaningar-till-folket/