Fråga till justitie-och migrationsministern angående nya skjutningar med oskyldiga barn som offer

Fråga 2020/21:3363 Nya skjutningar med oskyldiga barn som offer

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Efter en längre period med en minskande trend började det dödliga skjutvapenvåldet öka vid mitten av 00-talet i Sverige och har fortsatt så sedan dess. Från och med 2013 tilltog ökningen och återspeglas då även i det dödliga våldet generellt. I frågan om dödligt våld med skjutvapen ligger Sverige i dag mycket högt i den europeiska rangordningen, med omkring 4 avlidna per miljon invånare. Europas genomsnitt motsvarar cirka 1,5 avlidna per miljon invånare. Detta enligt en rapport (2021:8) från Brå.

På en fråga från Expressen den 23 januari 2018, med anledning av att dödsskjutningarna 2017 nådde nya nivåer, om hur stor risken var att tredje man skulle kunna drabbas av skjutningarna sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att ”den är väldigt, väldigt liten, väldigt, väldigt liten”.

Trots detta har vi sett åtskilliga exempel på när oskyldiga drabbats av både skjutningar och sprängningar.

Regeringen har inte klarat av att hantera situationen och statistiken går åt fel håll i rasande fart – trots justitie- och migrationsministerns många olika utfästelser om vad regeringen gör och har gjort. Undertecknad har ställt åtskilliga frågor till ministern avseende detta och får alltid samma svar om regeringens olika ”satsningar” på polisen och ”skärpningar” av lagen. Men resultatet av detta lyser med sin frånvaro.

År 2020 blev ett nytt rekordår vad gäller antalet skjutningar. Samtidigt konstaterar en forskarstudie att även personer utanför den kriminella miljön drabbas. Mellan åren 2011 och 2020 har minst 46 utomstående i 36 grova våldsbrott skadats eller skjutits till döds i Sverige. Av dessa var åtta under 15 år.

Den 30 juni 2021 sköts en polisman till döds i Biskopsgården i Göteborg. Dagen efter, på en presskonferens, fick statsminister Stefan Löfven frågan från en utländsk journalist om vad man ska säga till sina barn efter mordet på polismannen. Statsministern svarade att ”det är inte som att de snart kommer att dödas eller något”.

Två veckor senare är det just statsministerns ord om ”något” som sker. På lördagskvällen den 17 juli skottskadas ett femårigt barn och ett sexårigt barn i en skjutning i Visättra i Flemingsberg. Barnen var ute och lekte. Inget av barnen fick några livshotande skador i samband med skjutningen och deras tillstånd har inte förvärrats, tack och lov.

Men hur långt ska det behöva gå innan regeringen inser sitt misslyckande och tar konsekvenserna av detta och avgår? Justitie- och migrationsministern verkar vara mer oroad på Twitter över vem som eventuellt ska överta hans stol på Justitiedepartementet än att ta tag i kriminaliteten som breder ut sig i vårt land, där oskyldiga drabbas allt oftare. Hans misslyckande som minister är monumentalt, och han går till historien som den sämsta ministern i mannaminne. Det ärligaste hade varit att lämna in sin avskedsansökan och be svenska folket om ursäkt.

Av denna anledning vill jag återigen fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Tänker ministern avgå eller vilka åtgärder avser annars ministern att vidta för att ta tag i kriminaliteten som breder ut sig i vårt land, där oskyldiga drabbas allt oftare?​

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitie-och-migrationsministern-angaende-nya-skjutningar-med-oskyldiga-barn-som-offer/