Fråga till justitieministern angående åtgärder mot kriminella nätverk

Fråga 2020/21:1883 Åtgärder mot kriminella nätverk

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Samhällsnytt rapporterar om att det framkommit nya uppgifter från polisen rörande hur kriminella gäng organiserar sig i förorter. Genom hemliga chattar som nyligen knäckts har gängtoppar avslöjat sig själva och det visar sig att man har målsättningen att driva nätverken som ”arméer” och att dessa ska patrullera områden beväpnade. Detta samtidigt som polisen drar sig tillbaka i förorterna.

Det är bilder från polisens förundersökningsprotokoll som lagts ut på Twitter som visar hur ökända Vårbynätverket kontrollerar delar av Stockholms södra förorter, skriver Samhällsnytt.

I slutet av januari rapporterade TV4 att polisbristen är stor i våldsdrabbade regioner och att tusentals poliser saknas. Det framgick att bristen är särskilt stor i Stockholm där man trots den växande gängkriminaliteten med skjutningar och sprängningar är 135 poliser färre än för fem år sedan.

Samtidigt hävdar inrikesministern i svar på en fråga (2020/21:1545) om varför regeringen inte är ärlig och redovisar att Sverige idag inte har fler poliser per capita än man hade vid omorganiseringen 2015 att ”utbyggnaden av Polismyndigheten är en central del i arbetet för ett tryggare Sverige och regeringen gör en historisk satsning på myndigheten. Vid årsskiftet visade statistiken att det aldrig tidigare har funnits så många poliser och civilanställda i Polismyndigheten. Siffrorna visar också att antalet poliser har ökat under 2020 i samtliga polisregioner i landet. Det här är en positiv utveckling som jag och regeringen arbetar hårt för att säkerställa även framöver”.

Trots detta blomstrar den kriminella verksamheten i Sverige som aldrig förr och regeringen tycks ha förlorat kontrollen över det allt mer rättslösa Sverige.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder, som inte redan vidtagits, är ministern beredd att vidta för att komma tillrätta med den ökande kriminella verksamheten och att de kriminella nätverken bygger ”arméer” i Sverige?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-atgarder-mot-kriminella-natverk/