Fråga till justitieministern angående åtgärder mot skjutningar och annan brottslighet

Fråga 2020/21:3498 Åtgärder mot skjutningar och annan brottslighet

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Redan förra året ställde jag en fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om vilka åtgärder han tänkte vidta för att komma till rätta med den mycket negativa utvecklingen i Sverige när det gäller brottsligheten. Under det gångna året har jag åtskilliga gånger ställt frågor kring vilka åtgärder han vidtar för att stoppa den eskalerande utvecklingen när det gäller skjutningar, sprängningar, rån etcetera.

Återkommande besvarar han frågorna med vilka ”satsningar” som regeringen gör genom olika straffskärpningar, sitt ”34-punktsprogram” och att man gör den största satsningen någonsin på Polismyndigheten. Han hävdar också återkommande att det aldrig funnits så många poliser som nu.

Det senare påståendet är dock en sanning med modifikation då polistätheten är en bra bit från läget för polisen för tio år sedan, samtidigt som den grova brottsligheten ökat till att bli värst i Europa, enligt Brå. Inte förrän 2024 är man, enligt prognosen, åter vid samma polistäthet som man var vid 2010. Samtidigt har brottsligheten brett ut sig och är mycket mer omfattande än 2010.

En snabb nyhetsskanning för bara den senaste veckan visar följande:

20 augusti: Ung man skottskadad i Gottsunda, Uppsala
20 augusti: Ung man ihjälskjuten i Fittja, Stockholm
19 augusti: Mordförsök genom skjutning på Stattena/Tågaborg i Helsingborg
18 augusti: Skottlossning i Bergsviken, Piteå
17 augusti: Misstänkt skottlossningar i Brickebacken, Örebro
17 augusti: Misstänkt skottlossning i Vivalla, Örebro
16 augusti: Mordförsök genom skjutning i Ryd, Linköping
16 augusti: Ung man ihjälskjuten på Vasatorp i Helsingborg
16 augusti: Två ihjälskjutna i Tensta, Stockholm
16 augusti: Skjutning i Bagaregården, Göteborg
16 augusti: Mordförsök genom skjutning i Rydboholm, Borås
16 augusti: Skottlossning i Luthagen, Uppsala
16 augusti: Skjutning i Kviberg, Göteborg
15 augusti: Skjutningar i Örgryte, Göteborg
15 augusti: Skottlossning i Lunden, Göteborg
14 augusti: Man skottskadad i samband med rån i Södertälje
14 augusti: Misstänkt skottlossning på Hertsön, Luleå

Till detta kommer åtskilliga knivhuggningar, rån och kidnappningar. Utöver det fortsätter även annan kriminell verksamhet.

Samhället har fullständigt spårat ur, och Sverige har under nuvarande regering förvandlats till ett vilda västern. Ytterst står justitieministern som ansvarigt statsråd för den rådande situationen.

Och det spelar ingen roll att justitieministern ständigt hänvisar till sitt 34-punktsprogram och andra ”åtgärder” regeringen har vidtagit. Resultatet är förödande och uppvisar total handlingsförlamning och brist på rätta verktyg för att komma till rätta med kriminaliteten i vårt en gång trygga land.

Att det dagligen skjuts runt om i vårt land är inget hederliga medborgare ska behöva acceptera. Justitieministern borde inse sitt fatala misslyckande, ta sitt ansvar och avgå, men väljer i stället att ägna sin tid åt att Twitterkriga på nätet mot sina politiska motståndare.

Med anledning av detta vill jag åter fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att komma till rätta med skjutningarna och annan brottslighet, och har ministern övervägt att lämna över sitt politiska ansvar till någon annan genom att avgå?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-atgarder-mot-skjutningar-och-annan-brottslighet/