Fråga till justitieministern angående blåsljuspersonalens säkerhet

Fråga 2020/21:524 Blåsljuspersonalens säkerhet

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

För en dryg vecka sedan utsattes ambulans och ambulansförare för en misstänkt attack i Södertälje. Ambulans hade kallats till en adress och passerade en öppen vägbom på väg till platsen. När de sedan skulle åka därifrån var bommen nedfälld. Personal lämnade ambulansen för att öppna bommen och kände då en brännande känsla i händerna. Ambulanspersonalen fick senare föras till brännskadeklinik med skador på händerna, enligt Ambulansförbundet.

”Det här är utan tvekan en attack, dels mot ambulanspersonalen men också en tydlig markering från parallellsamhället. Det här är en attack mot demokratin”, säger Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson till Aftonbladet. Enligt Henrik Johansson blir attacker och hot mot ambulanspersonal allt vanligare. ”Vi är ju i miljöer ofta med väldigt tunga vapen och miljöer där inte polisen skulle åka med mindre än tre, fyra enheter och piketenhet.”

Polis kallades till platsen, men kriminal- och bombtekniker ”kunde inte hitta något frätande material på den aktuella bommen”, skriver Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, i ett mejl till Expressen.

Händelsen är polisanmäld som sabotage mot blåljusverksamhet och misshandel.

Oavsett om det är en syraattack eller ej som nu inträffat råder det ingen tvekan om att attackerna mot blåsljuspersonal har ökat och att regeringen har förlorat kontrollen över lag och ordning i landet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder tänker ministern nu vidta för att garantera blåsljuspersonalens säkerhet?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-blasljuspersonalens-sakerhet/