Fråga till justitieministern angående fortsatta attacker i Sverige mot kristendomen

Fråga 2020/21:1449  Fortsatta attacker i Sverige mot kristendomen

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Jag har i ett flertal frågor till regeringens statsråd tagit upp den ökande kristofobin i Sverige som resulterat i våldsamma attacker mot kristna, attacker på kristna egendomar och spridandet av negativa attityder gentemot kristna.

De tidigare svaren på frågorna är att man ”följer utvecklingen noga” och att polisen i regleringsbrevet för 2020 fick ett nytt uppdrag på området. Det står dock klart att regeringens åtgärder inte är tillräckliga. Attackerna fortsätter.

Bara för någon dag sedan brann det i Spånga kyrka. Fönster hade krossats, vilket gjorde att larmet gick igång. När polis anlände till platsen stod porten i brand. Patrullen lyckades dock släcka elden med en pulversläckare innan räddningstjänsten anlände. Kyrkoherde Jerker Alsterlund uppger att brandfarlig vätska kastats mot kyrkporten och ett av fönstren. Spånga kyrka har vid upprepade tillfällen utsatts för attacker. Så sent som i förra veckan kastades tre brandbomber mot kyrkan. I december 2018 utsattes en av kyrkans församlingslokaler för ett bombattentat. Ingen har gripits för något av dåden.

För tredje gången sedan december vältes i helgen ett hundratal gravstenar på Norra begravningsplatsen i Solna. Detta skedde trots utökad bevakning. Dådet utreds som brott mot griftefriden. Enligt polisens initiala uppskattning är det cirka 100 gravstenar som ligger nedvälta på marken. Kyrkogården har, utöver förvaltning under Svenska kyrkan, en katolsk och en judisk begravningsplats. Den 15 december förra året vältes 300 gravstenar på Norra begravningsplatsen. Veckan innan hade 33 gravstenar välts.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern att nu vidta kraftfullare åtgärder för att komma till rätta med attackerna på kristna och kristen egendom och den tilltagande kristofobin i Sverige än bara de åtgärder han och andra statsråd tidigare hänvisat till?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-fortsatta-attacker-i-sverige-mot-kristendomen/