Fråga till kulturministern angående tillgången till Sveriges Radios officiella kommunikationskanaler

Fråga 2023/24:114 Tillgången till Sveriges Radios officiella kommunikationskanaler

av Björn Söder (SD)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Lördagen den 7 oktober gick terrororganisationen Hamas till storskalig attack mot Israel. Man sköt raketer mot civila mål i Israel, halshögg och slaktade människor, mördade småbarn, våldtog kvinnor och förde gisslan med sig tillbaka till Gaza.

En influencer som tog ställning för Israel efter terrorstämplade Hamas attack och mördandet av barn och civila möttes av mothugg av Sveriges Radio P4 Sjuhärads Instagramkonto. På Instagramkontot skrev man:

”Var är din post när palestinier blir mördade ännu värre varje dag? Har inte sett dig lägga ut något om det? Men nu när media belyser att palestinier gör något mot Israel då passar det att ha en åsikt?? En genuin fråga? Är du påläst vet du vad det ens är du försvarar, allt dödande är fel oavsett land. Men ställa sig på en sida som så öppet i många år förtryckt ett folkslag som aldrig kan försvara sig. Som alltid är under attack. Eller du kanske trodde att det varit fred där fram tills nu så palestinier attackerade judar. Grabba tag i din närmsta arab kompis och fråga för denna okunskap du sprider är rent utav farlig och spär på idén att palestinier är dom onda i det hela. Snälla läs på, du når ut till för många för att sprida denna bullshit!”

Efter att händelsen uppmärksammats meddelade P4 Sjuhärads tillförordnade ansvarige utgivare att man tagit del av de skärmdumpar som finns från konversationen och att man håller på att utreda vad som hänt. Troligtvis rör det sig, enligt kanalchefen på P4 Sjuhärad, om en nuvarande eller tidigare anställd som råkade använda P4-kanalens konto när hon eller han postade sitt inlägg.

Med anledning av att Sveriges Radio har ett särskilt beredskapsuppdrag som slås fast i sändningstillståndet och att Sveriges Radio också är en väsentlig del av det svenska totalförsvaret med P4 som landets beredskapskanal är det ytterst oroväckande att man uppenbarligen inte har kontroll över vilka som har tillgång till kanalens kommunikationskanaler. Avsaknaden av kontroll över de officiella kommunikationskanalerna öppnar ju upp möjligheter för externa aktörer att under falsk flagg påverka informationsflödet till svenska folket.

Jag vill därför fråga kulturminister Parisa Liljestrand följande:

Avser ministern att, med anledning av det inträffade och ur ett beredskaps- och säkerhetsperspektiv, vidta några särskilda åtgärder för att säkerställa hur Sveriges Radio använder sina officiella kommunikationskanaler och vilka som har tillgång till dem?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-kulturministern-angaende-tillgangen-till-sveriges-radios-officiella-kommunikationskanaler/