Fråga till socialministern angående Sveriges export av covidsmitta

Fråga 2021/22:377 Sveriges export av covidsmitta

av Björn Söder (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

En ny studie, genomförd av forskare vid Uppsala universitet, norska folkhälsoinstitutet och University of Sydney i Australien, visar att Sveriges misslyckade coronastrategi ledde till att smittan kunde föras från Sverige till andra länder. Studien visar hur smittkedjor med ursprung i Sverige i flera hundra fall har tagit sig vidare till andra länder.

”Under det första året av den pågående pandemin var Sverige faktiskt en nettoexportör av sars-cov-2-viruset till våra nordiska grannländer”, säger John Pettersson, forskare vid Zoonosis science center vid Uppsala universitet, till UNT.

Enligt forskarna finns det en möjlighet att antalet coronafall i Sverige och andra nordiska länder skulle ha varit mindre om Sverige hade valt en mer restriktiv strategi.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

Vilka slutsatser drar ministern utifrån rapporten, och avser ministern att vidta några särskilda åtgärder med anledning av rapporten?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-socialministern-angaende-sveriges-export-av-covidsmitta/