Fråga till utrikesministern angående återvändande av armeniska krigsfångar

Fråga 2020/21:3120 Återvändande av armeniska krigsfångar

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Släktingar till armeniska krigsfångar, som hålls i Azerbajdzjan, och soldater som försvunnit under fientligheterna i Nagorno-Karabakh i höstas har vädjat till den ryska ledningen om att hjälpa soldaterna att återvända hem.

”Vår vädjan till det ryska ledarskapet är att ge hjälp i detta svåra ögonblick och kräva att Azerbajdzjan publicerar riktiga listor över alla krigsfångar och andra personer som hålls fångna”, sade Boris Avagyan, en arrangör av en demonstration nära den ryska ambassaden i Jerevan, på onsdagen.

Att släktingar nu vänder sig till Ryssland i stället för till OSSE måste ses som ett misslyckande för OSSE. Sverige innehar just nu ordförandeskapet i OSSE, och därför vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vad gör ministern, i egenskap av ordförande i OSSE, för att lösa problemet med att Azerbajdzjan fortsätter hålla armeniska soldater fångna och vägrar låta dem återvända till Armenien?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-atervandande-av-armeniska-krigsfangar/