Fråga till utrikesministern angående markering mot kvinnofientliga regimer

Fråga 2020/21:2387 Markering mot kvinnofientliga regimer

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I Saudiarabien har kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul nyligen villkorligt släppts ur fängelse efter att hon suttit tre år för att hon kämpat för kvinnors rätt. Under fängelsetiden har hon utsatts för svår tortyr. Hennes syster vittnar om att Loujain al-Hathloul knappt kunde gå och att hon hade röda märken på kroppen och blåmärken på låren när hon släpptes.

Redan 2014 fängslades hon första gången efter att hon startat en kampanj för saudiska kvinnors rätt att köra bil. Hon har också kämpat för att avskaffa det manliga förmyndarskapet, som innebär att kvinnor måste ha tillstånd från en man för att kunna söka sjukvård, köra bil, arbeta eller gifta sig.

Systern hoppas nu på att USA:s president, Joe Biden, ska markera mot USA-allierade Saudiarabien.

Sveriges regering kallar sig feministisk, men hittills har vi tyvärr sett åtskilliga bevis på att det handlar mer om ord än handling. Regeringen har varit dålig på att ta avstånd från diktaturer och regimer som utsätter kvinnor för förtryck och tydligt stå upp för allas möjlighet att få sina grundläggande mänskliga rättigheter erkända samt för allas rätt till självbestämmande över sina egna kroppar och liv.

Exempel på då det hade varit enkelt för Sveriges regering att göra markeringar och visa att man står upp för kvinnors friheter och jämlikhet är när regeringsföreträdare besökte Iran och de kvinnliga företrädarna bar slöjor, trots många iranska kvinnors kamp just för att slippa tvingas bära dem, eller när Irans utrikesminister var på besök i Sverige och vägrade ta Sveriges utrikesminister i hand på grund av att hon var kvinna.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer ministern att göra någon markering mot Saudiarabien med anledning av hur man behandlat kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-markering-mot-kvinnofientliga-regimer/