Fråga till utrikesministern angående Pakistans blasfemilag

Fråga 2020/21:34 Pakistans blasfemilag

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Den kristne textilarbetaren Asif Pervaiz har suttit i förvar i Pakistan sedan 2013, anklagad av sin handledare på jobbet för att ha skickat ett nedsättande textmeddelande om islams profet Muhammed.

Han dömdes på tisdagen av en domstol i Lahore för hädelse. Först till tre års fängelse för att ha missbrukat sin telefon genom det nedsättande textmeddelandet och sedan till hängning, rapporterar Reuters.

Asif Pervaiz förnekar anklagelserna och hävdar i stället att hans handledare försökt få honom att konvertera till islam.

Enligt organisationen Open Doors, som arbetar över hela världen för att hjälpa kristna som förföljs på grund av sin tro, ligger Pakistan på femte plats på organisationens lista över 50 länder där förföljelser mot kristna är som värst.

Utrikesdepartementet skriver i en rapport att den så kallade blasfemilagen ger dödsstraff eller livstids fängelse för hädelse eller smädande av heliga muslimska personer eller koranen. Man tillägger att det händer att lagen missbrukas vid person- och egendomstvister som påtryckningsmedel eller för att hota bland annat minoriteter och journalister.

Enligt den amerikanska Kommissionen för internationell religionsfrihet sitter ett åttiotal personer fängelsedömda för hädelse i Pakistan, varav hälften riskerar livstids fängelse eller avrättning. År 2018 blev den kristna kvinnan Asia Bibi en symbol för blasfemilagen. Hon friades slutligen i Högsta domstolen från ett dödsstraff, i brist på bevis, och flydde landet, men innan dess hade hon suttit åtta år i fängelse, anklagad för att ha förolämpat profeten Muhammed i samband med ett bråk med några grannar och dömts av en lokal domstol för att ha druckit vatten ur samma kopp som en muslim.

Jag skulle vilja fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att från svensk sida protestera mot Pakistans blasfemilag och det som nu väntar den kristne textilarbetaren?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-pakistans-blasfemilag/