Hycklaren Stefan Löfven

SVEK Den 11 mars 2010 tillkännagav riksdagen för regeringen att Sverige ska erkänna folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker, att Sverige bör verka inom EU och FN för ett internationellt erkännande av folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker och att Sverige bör verka för att Turkiet erkänner folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker.

Under folkmordet, som pågick mellan 1915 och 1922, mördades runt 1,3 miljoner människor i det Ottomanska riket. Bakom folkmordet stod den ungturkiska rörelsen.

När Stefan Löfven besökte Södertälje 2014 lovade han att driva frågan om att regeringen skulle erkänna folkmordet under förutsättning att Socialdemokraterna skulle vinna valet. I en intervju med Assyria TV sa han: ”Har vi fattat beslut i riksdagen så ska vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning.”

Trots att det är Socialdemokraterna som sedan valet 2014 styr utrikespolitiken och trots sitt löfte har man alltså svikit. I maj förra året sade istället statsministern till SVT: ”Jag har gjort det jag sa, jag tog det till en utredning, den rapporten visade att det här är en oerhört komplex fråga. Det är en sak för ett parlament att erkänna folkmord, det är en annan sak för en regering.” Och på en direkt fråga om regeringen tänkte erkänna folkmordet svarade han: ”Regeringen har inte någon plan på det, nej.”

Efter att moderatledaren Ulf Kristersson satt sig ned med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson för att diskutera eventuella samarbetspunkter har Stefan Löfven ännu en gång gett hyckleriet ett ansikte. I ett Facebookinlägg den 8 december 2019 attackerar Löfven Kristersson att ”det finns löften och det finns löften” med anledning av att Kristersson inför valet förra året ska ha lovat att ”han aldrig, aldrig kommer att gå med på något samröre med Sverigedemokraterna”. Löfven drar in förintelseöverlevaren Hédi Fried, som själv politiskt angripit SD flera gånger, och påtalar att han hyser största respekt för henne. ”Jag, liksom du som läser detta, har en skyldighet att lyssna på de överlevande. Vi har alla ett ansvar att lära av historien. Vi ska ta deras ord på allvar när de varnar för vad som kan ske när rasism och antisemitism får fotfäste i samhället. Och nu varnar de”, skriver Löfven.

Han avslutar med: ”Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård.”

Hur var det nu, Stefan Löfven? Lovade du inte att erkänna folkmordet 1915 som just ett folkmord om du kom till makten? Vad hände med det? Du lovade efterlevande till detta folkmord att ett erkännande skulle ske. Att se dem i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. För att använda dina egna ord, din hycklare!

Det är mot dig, Stefan Löfven för den illgärning du gjort Sverige med ditt bristande politiska ledarskap och politiska haveri, som historiens dom kommer bli hård.

BJÖRN SÖDER (SD)
Riksdagsledamot

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/hycklaren-stefan-lofven/