Inför riktade sanktioner mot de ansvariga för våldet mot demonstranterna i Ryssland   

DEBATT Söndagens landsomfattande protester i Ryssland mot president Vladimir Putin och hans regim är en positiv utveckling. Tyvärr slog regimen till mycket hårt mot demonstranterna efter att polis och inrikesstyrkor mobiliserats i hela landet och i synnerhet i de större städerna. Människor misshandlades, slogs ned på gatan, besköts med elpistoler och över 5 000 personer arresterades.

Det är med stor oro men också med förhoppning som vi ser på utvecklingen i Ryssland. Oppositionen med Aleksej Navalny lyckades för andra helgen i rad att mobilisera tiotusentals människor över hela Ryssland. Från Fjärran Österns Vladivostok till huvudstaden Moskva och Östersjöns största stad S:t Petersburg gick människor ut på gator och torg och trotsade kylan för att visa sitt missnöje med president Putin och hans regim. I tisdags dömdes Navalny till fängelse i tre och ett halvt år för att han inte anmälde sig till de ryska myndigheterna när han var utomlands. Under domstolsförhandlingarna förklarades att Navalny inte hade några möjligheter att anmäla sig till de ryska myndigheterna eftersom han låg i koma. Domen var uppenbart en fars och Navalny visade stort mod och uppmanade det ryska folket att inte visa rädsla för regimen. Efter domen fallit visade oppositionella återigen stort mod när de i stora massor gick ut på gator och torg i Moskva och St Petersburg. Tyvärr var regimens polis och inrikesstyrkor på plats och slog återigen brutalt ned protesterna. Journalister attackerades, människor drogs ur taxibilar och hundratals fängslades samtidigt som stora delar av Moskva spärrades av.

Bakgrunden till protesterna är att oppositionspolitikern Navalny häktats av ryska myndigheter när han återvände till Ryssland från utlandet där han har fått vård efter att ha förgiftats av vad som troligen var ryska säkerhetstjänsten. Efter han häktades har hans medarbetare släppt en video som visar på omfattande korruption kring ett palatskomplex som byggts till president Putin. Videon har fått miljontals visningar och palatset uppges ha kostat över motsvarande 11 miljarder svenska kronor. Själva palatset befinner sig i en avspärrad zon där flygförbud råder och i zonen återfinns också vingårdar och flera andra påkostade byggnader inklusive en underjordisk hockeyrink. Det finns också en tunnel ned till svarta havet från palatset och området har en egen hamn. I ett land där stora delar av befolkningen lever i fattigdom och saknar tillgång till grundläggande samhällsservice som fungerande avlopp blir reaktionerna mycket starka.

Sverige har ett stort intresse av en demokratisk och fredlig utveckling i Ryssland och vi behöver göra allt vi kan för att stötta oppositionen och verka för en utveckling i landet där regimen inte griper till våld. Därför har Sverigedemokraterna sedan tidigare föreslagit att riktade sanktioner ska införas mot enskilda tjänstemän som ansvarar för våldet som nu riktas mot demonstranterna. Dessa riktade så kallade Magnitskijsanktioner behöver införas snarast som nationell lagstiftning i Sverige. Vi kan inte vänta på att frågan drivs i EU när vi ser regimer, först i Belarus och nu i Ryssland, bruka våld mot modiga och fredliga oppositioner. Om Sverige ska agera trovärdigt och stå upp för mänskliga rättigheter är tiden inne för att snarast införa sådan lagstiftning i Sverige. Medan regeringen återigen är senfärdiga misshandlas och fängslas tusentals i grannlandet Ryssland. Hur länge tycker regeringen att det är moraliskt försvarbart att vänta med konkreta åtgärder för att stötta den ryska demokratin?

MARKUS WIECHEL (SD)
Riksdagsledamot utrikesutskottet

BJÖRN SÖDER (SD)
Riksdagsledamot utrikesutskottet

MATS NORDBERG (SD)
Riksdagsledamot utrikesutskottet

SARA GILLE (SD)
Riksdagsledamot utrikesutskottet

(Artikeln är publicerad på GP.se den 5 februari 2021)

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/infor-riktade-sanktioner-mot-de-ansvariga-for-valdet-mot-demonstranterna-i-ryssland/