Regeringens svek mot armenierna

UTRIKESPOLITIK Sverige har under lång tid i utrikespolitiken hävdat att man är en humanitär stormakt som värnar de mänskliga rättigheterna. Socialdemokraterna, som genom utrikesminister Margot Wallström leder den svenska utrikespolitiken, har antagit en ”feministisk utrikespolitik” för att främja jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter.

Men när man tittar på vad som egentligen skett under Margot Wallströms ledning har Sveriges signum i utrikespolitiken istället blivit gullande med diktatorer, terrorister och repressiva auktoritära regimer.

Regeringens erkännande av Palestina och utbetalningar av biståndsmedel till den palestinska myndigheten och andra palestinska organisationer, som i sin tur finansierar terrorism och antisemitism, är frågor som lyfts i olika sammanhang och som rimmar illa med den bild regeringen försöker ge sken av.

Då den svenska regeringens kvinnliga representanter iklädde sig slöja under ett besök i Teheran, Iran i februari 2017 var det knappast tal om att stå upp för jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter.

En annan fråga där regeringen fullständigt svikit är frågan om att erkänna folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker. Den 11 mars 2010 tillkännagav riksdagen för regeringen att Sverige ska erkänna folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker, att Sverige bör verka inom EU och FN för ett internationellt erkännande av folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker och att Sverige bör verka för att Turkiet erkänner folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker.

Under folkmordet, som pågick mellan 1915 och 1922, mördades runt 1,3 miljoner människor i det Ottomanska riket. Bakom folkmordet stod den ungturkiska rörelsen.

När Stefan Löfven besökte Södertälje 2014 lovade han att driva frågan om att regeringen skulle erkänna folkmordet under förutsättning att Socialdemokraterna skulle vinna valet. I en intervju med Assyria TV sa han: ”Har vi fattat beslut i riksdagen så ska vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning.”

Trots att det är Socialdemokraterna som sedan valet 2014 styr utrikespolitiken och trots sitt löfte har man alltså svikit. I maj i år sade istället statsministern till SVT: ”Jag har gjort det jag sa, jag tog det till en utredning, den rapporten visade att det här är en oerhört komplex fråga. Det är en sak för ett parlament att erkänna folkmord, det är en annan sak för en regering.” Och på en direkt fråga om regeringen tänkte erkänna folkmordet svarade han: ”Regeringen har inte någon plan på det, nej.”

Givetvis har regeringens svek tagits emot med bestörtning av de många som bor i Sverige och har släktingar som drabbades av utrensningen. Särskilt i Södertälje har många blivit upprörda. Så upprörda att kommunalrådet Boel Godner (S) kallade till möte med utrikesministern och drygt 30 representanter för olika organisationer och kyrkor i staden.

Men istället för att ge nytt besked i enlighet med vad Sveriges riksdag har beslutat om meddelade utrikesministern att det inte går att erkänna folkmordet och hänvisade till folkrättsligt och statsrättsligt ansvar. Det är givetvis enbart bara ett sätt att försöka komma ur situationen. Många stater har redan erkänt folkmordet, däribland Uruguay, Cypern, Ryssland, Grekland, Libanon, Belgien, Frankrike, Italien, Vatikanstaten, Schweiz, Argentina, Kanada, Slovakien, Nederländerna, Polen, Venezuela, Tyskland, Litauen, Chile och Bolivia.

Istället handlar det om precis det som utrikesministern vid mötet i Södertälje betonade att det inte rörde sig om; att ”gulla med” Turkiet, som förnekar att det begicks ett folkmord 1915. Turkiet, med en diktator vid makten som utövar repression mot alla oliktänkande, har varit mycket aktiva med att utöva påtryckningar, mer eller mindre ohyfsat, mot både Sveriges riksdag och regering.

Det var Socialdemokraterna som drev igenom ett erkännande i riksdagen den 11 mars 2010. Men med

utrikesminister Margot Wallström i spetsen sviker man nu alla de ideal man säger sig stå för och fortsätter alltså att ”gulla med” diktatorer, terrorister och repressiva auktoritära regimer.

Jag förstår att människor känner sig svikna av Socialdemokraterna.

BJÖRN SÖDER (SD)

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/regeringens-svek-mot-armenierna/