Uttalande om uppstarten av kärnkraftverket i Belarus

I tisdags startade den första reaktorn i det belarusiska ryskbyggda kärnkraftverket som ligger på gränsen till Litauen. Regimen i Belarus har valt att bygga ett kärnkraftverk på gränsen till Litauen endast 50 km från landets huvudstad Vilnius. Bygget har ända sedan det startades mötts av kritik, bland annat rörande säkerheten från främst Litauen. Belarus har nu samtidigt som landet upplever de värsta interna oroligheterna på decennier valt att starta den första reaktorn i kärnkraftverket. Riskerna vid ett haveri är inte bara stora för Litauen utan berör även Sverige som är det nordiska land som ligger närmast kärnkraftverket.

Björn Söder, Sverigedemokraternas säkerhetspolitiske talesperson kommenterar:

– Den belarusiska regimen visar återigen sitt dåliga omdöme och att de inte tar hänsyn till sin egen befolknings säkerhet eller sina grannländer när de väljer att starta kärnkraftverket i Astravets under pågående oroligheter. Byggandet av kärnkraftverket utgjorde redan från början en risk för Belarus och landets grannländer inklusive Sverige och borde aldrig byggts, än mindre öppnats.

– Starten av kärnkraftverket ökar risken för kärnkraftshaveri i Sveriges närområde och den svenska regeringens tysthet i frågan är ytterligare ett exempel där hot mot landet underskattas. Sverige behöver fördöma beslutet att öppna av kärnkraftverket och visa sitt stöd till vårt grannland Litauen.

Källor:
https://www.rferl.org/amp/belarus-launched-nuclear-power-plant-despite-safety-issues-/30928660.html?__twitter_impression=true

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/uttalande-om-uppstarten-av-karnkraftverket-i-belarus/