Fråga till utrikesministern angående Taiwans deltagande i WHA:s möte i november och framtida deltagande i WHO

Fråga 2020/21:351 Taiwans deltagande i WHA:s möte i november och framtida deltagande i WHO

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Covid 19-pandemin fortsätter att härja i de flesta delar av världen. Viruset har nu smittat över 40 miljoner människor och tagit mer än 1,1 miljoner liv.

Ett av de länder som framgångsrikt – kanske mest framgångsrikt i världen – bekämpat viruset är Taiwan. Den 21 oktober var det bekräftat endast 544 fall, varav de flesta importerade, och sju dödsfall.

Faktum är att den taiwanesiska regeringen sedan början av utbrottet inte har infört några nedstängningsåtgärder. ”Taiwansmodellen” i kampen mot Covid 19 har hyllats som ett exempel på hur man kan hantera denna oöverträffade globala folkhälsokris.

Nycklarna till Taiwans effektiva kamp mot coronaviruset har varit försiktighet, snabbhet, omtanke och ett stort förtroende för regeringen hos allmänhetens.

Med avancerad beredskap, vilket framgår av den snabba produktionen av kritiska medicinska förnödenheter som masker i ett tidigt skede av pandemin, tillämpningen av omfattande kontaktspårning och användningen av data och digital teknik för att identifiera riskgrupper, har Taiwan effektivt kontrollerat utbrottet vilket mildrat inverkan på ekonomin, det civila samhället och människors försörjning.

Dessutom har Taiwan visat solidaritet med det internationella samfundet, inklusive de flesta EU-länder, genom att donera 54 miljoner kirurgiska masker, 35 000 panntermometrar, 227 000 uppsättningar skyddskläder och 600 000 isoleringskläder, PCR-testanordningar och medicinska handskar till mer än 80 länder runt om i världen.

Under de senaste månaderna har Taiwan fått världsomfattande beröm för sina effektiva antipandemiska insatser och sina snabba humanitära hjälpinsatser, och mer än 600 politiker från 44 länder har uttryckt sitt stöd för Taiwans integration i WHO: s mekanismer och möten.

Trots detta motsätts fortfarande Taiwans deltagande i WHO och WHO Western Pacific Regional Office (WPRO) vägrar att kontakta eller interagera med Taiwan och därmed neka Taiwan tillgång till uppdaterad information om sjukdomar eller gränsåtgärder från andra länder i regionen. Dessutom har Taiwan inte heller tillgång till WHO:s Covid 19-referenslaboratorienätverk, och mer än 40% av landets ansökningar om att delta i WHO:s tekniska möten har ignorerats eller avslagits. Denna orättvisa behandling skadar inte bara de grundläggande hälsorättigheterna för Taiwans 23 miljoner medborgare utan skapar också en farlig klyfta i det globala sjukdomsförebyggande nätverket.

Världshälsoförsamlingens (WHA) möte avbröts i maj på grund av pandemin. Trots uppmaningar från likasinnade länder uteslöts Taiwan från att delta i mötet. Eftersom WHA:s möte är planerat att återupptas från 9 till 14 november vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder vidtar utrikesministern för att inkludera Taiwan, antingen som fullvärdiga medlemmar eller observatörer, i WHO:s möten, mekanismer och aktiviteter?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-taiwans-deltagande-i-whas-mote-i-november-och-framtida-deltagande-i-who/