POLEN Det blev en dag i kulturens och historiens tecken när Polens vice premiärminister, tillika kulturminister, Piotr Gliński bjöd in mig till Polen för ett personligt möte och middag.
Dagen började med ett möte på Kulturministeriet med företrädare för Institutionen för restitution av kulturföremål. De berättade hur de arbetar med att registrera stulna polska föremål, hur de övervakar sidor på internet för att upptäcka stulna föremål och hur de arbetar för att få dem återlämnade. De hade givetvis uppmärksammat mina frågor (1) (2) kring återlämnande av Łaskis stadgar och välkomnade mitt initiativ.
Därefter besöktes Kungliga slottet i Gamla Stan. Det var residens för Polens kungar från 1596, då Sigismund III Vasa flyttade Polens huvudstad från Kraków till Warszawa, fram till 1795 då Polen upplöstes som självständig stat. Under andra världskriget lyckades man genom snillrika idéer smuggla ut värdefulla föremål och gömma dem från tyskarna innan slottet totalförstördes. Genom att rädda föremålen har man kunnat återföra 75 procent av dem till slottet, som återuppbyggdes 1971-1984 som det en gång var. Man kan nu gå runt och se alla de vackra rummen med sina fantastiska dekorationer. Det finns också en rad utställningar och målningar av Rembrandt och andra konstverk. Jag fick en privat guidad tur som lärde mig mycket om slottets historia.
Därefter begav jag mig till Museet för Warszawaupproret, som visar polackernas heroiska uppror mot nazisterna i Warszawa, som började den 1 augusti 1944. Initiativet till museet togs 2003 av dåvarande presidenten Lech Kaczyński och öppnade 2004, 60 år efter att striderna utbröt i Warszawa. Upproret organiserades av Polens motståndsrörelse Armia Krajowa (Hemarmén). Den heroiska striden mot den ockuperande tyska arméns överväldigande krafter slutade tragiskt för polackerna och cirka 10.000 motståndskämpar och cirka 200.000 civila dog. Warszawa förstördes av tyskarna till 80 procent och blev en ruinernas stad. I museet möts man av interaktiv miljö och man har verkligen lyckats skapa en atmosfär av upproret, som pågick i 63 dagar.
Därefter var det dags för möte och middag med vice premiärministern och till detta anslöt även vice utrikesministern Szymon Szynkowski, som i förra veckan besökte Sverige men som jag då inte hade möjlighet att träffa på grund av inbokade valdebatter. Nu fick jag chansen att även träffa och prata med honom. Både Gliński och Szynkowski framförde att de uppskattade att jag lyft frågor i Sverige som rörde Polen och nämnde, förutom Łaskis stadgar, att jag lyft fram det hemska som händer i Lukasjenkos Belarus där man vandaliserar polska gravar. Det var en mycket gemytlig middag med bra samtal och där vi beslutade att fortsätta hålla kontakterna.
Kvällen avrundades därefter med en fantastisk Chopin-konsert med Warszawas filharmoniker tillsammans med pianisten Bruce Liu.
BJÖRN SÖDER