Dags att städa upp i Myndighetssverige

MYNDIGHETSSVERIGE I veckan meddelades att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får förlängt förordnande när det löper ut i maj. Efter sju år vid posten får han alltså gå. Regeringen, som med SD:s hjälp nu lägger om hela migrationspolitiken, menar att det är dags för en ny ledning vid det statliga verket när ett paradigmskifte står för dörren.

I samband med detta skrev jag på Twitter: ”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket.”

Den politiska vänstern i Sverige, med Socialdemokraterna i spetsen, löpte fullständigt amok. Dels för att regeringen har mage att meddela att man inte vill förlänga en tjänst för en generaldirektör som sossarna satt dit och dels för att jag i min tweet menade att det är dags att städa upp i Myndighetssverige. En sosse, fd statsrådet Ardalan Shekarabi, gick så långt att han hävdade att detta  synsätt ”saknar motstycke i svensk förvaltningspolitisk historia” och att ”i slutändan kommer detta att förändra svensk förvaltning & skada myndigheternas grundlagsskyddade oberoende i rättstillämpning”. Han krävde vidare att Justitieministern borde ingripa och stå upp för grundlagen.

Ja, det var stora ord att komma från ett före detta statsråd från ett parti som genom decennier tillsatt sitt eget partifolk på ”opolitiska” tjänsteuppdrag, som t ex generaldirektörer. Det kanske allra tydligaste och senaste är ju biståndsmyndigheten Sida vars generaldirektör Carin Jämtin bara en kort tid innan utnämningen var partisekreterare för sossarna. Genom att utnämna inte bara de högsta cheferna utan även tillsätta andra opolitiska tjänstemän med människor med rätt partibok från egna partiet lyckas man behålla kontrollen över myndigheterna även om man förlorar valen. Man kan då i opposition bibehålla makten. Partiaktivisterna ser till att motarbeta den nya regeringens direktiv – om än fullständigt inofficiellt – genom att förhala genomförandet av de politiska förändringarna. Detta tillvägagångssätt känner vi igen från länder som vi knappast skulle beteckna som demokratiska.

Det är dags att svenska folket, som allt för länge av makthavarna blivit invaggat i att Sverige är ett demokratiskt föredöme där det politiska spelet är rent och obefläckat av korruption och svågerpolitik, förstår att Sverige inte längre skiljer sig nämnvärt från andra länder som vi läst och hört om har dessa problem.

Sossarna har varit mycket framgångsrika i detta. Det ska erkännas. När nu äntligen borgarna, med påstötningar från SD, inser och vågar göra något mot denna socialdemokratiska hegemoni tar vänstern till brösttoner och skriker om fascism och varnar för vart Sverige är på väg. I deras kläder är det nog förståeligt. De kan, om regeringen verkligen vågar ta fighten, vara på väg att förlora den politiska kontrollen och makten över myndigheterna. De inser att om så sker kommer det inte bara vara en tillfällig paus i det socialistiska styret av landet utan det kan innebära att Socialdemokraterna aldrig kommer återfå den maktposition som de satt högst på sin agenda. Makten framför allt är ju ett synonymt begrepp med socialdemokratin.

Men åter till Migrationsverkets generaldirektör och min tweet. Det tog verkligen skruv i det vänsterliberala etablissemanget, inte bara hos Shekarabi. Under veckan har olika medier framhållit vad jag skrev och generaldirektören fick också kommentera om han är en aktivist eller ej. Till Aftonbladet säger han att han ”går i grå Dressmannkostym och följer lagen” och att en aktivist är ”någon som går i demonstrationståg, delar ut flygblad, hänger i skorstenar och vecklar ut banderoller”.

Nu kan ju en aktivist vara aktivist på flera olika sätt. Inte minst på Migrationsverket har det avslöjats hur anställda delat ut uppehållstillstånd till höger och vänster av egna olika politiska skäl och övertygelser. Det är också en form av aktivism. I en intern rapport från 2017 konstaterades att en stor andel av tillstånden för anhöriginvandring bygger på felaktiga beslutsunderlag. 2020 var dessa ärenden det näst vanligaste skälet till uppehållstillstånd.

Tidningen Fokus, som gjort en granskning av Migrationsverket, beskriver myndigheten som en ”havererad myndighet.

LÄS MER: En havererad myndighet

Enligt en högt uppsatt chef som vill vara anonym begås olovliga slagningar i myndighetens it-system, där känslig information kan finnas, av anställda med invandrarbakgrund.

”De anställda som har gjort slagningar har till 100 procent invandrarbakgrund. Inte 99 procent. 100 procent. De fall jag själv har sett är enbart namn från Mellanöstern. I de allra flesta fall verkar det handla om att personen gör slagningar på sina familje- eller klanmed­lemmar för att se hur de ligger till i asylprocessen. Kanske finns det påtryckningar från släkten eller klanen att tillhandahålla den informationen.”

Under åren 2016–2020 har 91 procent av Migrationsverkets beslut om medborgarskap fattats av en ensam, icke säkerhetsklassad person. Inte ens svenskt medborgarskap krävdes för att få fatta beslut om svenskt medborgarskap, något som sedermera ska ha ändrats.

Det stora antalet olika etniciteter på Migrationsverket ledde till svårigheter med att överhuvudtaget förstå varandra och olika kluster uppstod där man talar respektive hemspråk på arbetstid. En stor andel har dessutom svårigheter med att uttrycka sig på svenska i tal och skrift.

LÄS MER: Migrationsverket granskad: ’Dysfunktionell myndighet’

Men har jag verkligen hävdat att just Ribbenvik är aktivist? Inte om man läser vad jag skrivit. Men journalisterna väljer som vanligt att tolka vad man skriver som fan tolkar bibeln.

Visst, man kan säkert tolka det som jag skriver, som kommentar till att Ribbenviks förordnande inte förlängs, som att jag menar att han är någon asylaktivist. Men det behöver inte heller tolkas så. Och läser man dessutom övriga kommentarer som jag skrivit på Twitter till andra inlägg så borde man kunna inse att jag faktiskt inte beskyller Ribbenvik för att vara aktivist. I en kommentar till Shekarabis tweet skriver jag: ”Oaktat Ribbenviks politiska hemvist är det de facto så att han låtit asylaktivister husera på Migrationsverket allt för länge utan att vidta åtgärder. Och då är det rimligt att han själv får gå som högsta myndighetschef.”

Men för vänsterliberala medier i Sverige är det inte intressant vad som verkligen menas. Det intressanta är att det skall passa in i deras narrativ. Det är så det fungerar. I dagens Sverige.

När man städar en trappa börjar man uppifrån. Sedan går man nedåt. En generaldirektör som låtit asylaktivister härja på myndigheten måste givetvis entledigas först. Därefter får man med en ny chef på plats fortsätta städa nedåt. Migrationsverket är inte den enda myndighet som behöver städas upp. Jag har åtskilliga gånger gett exempel på detta. Utrikesdepartementet med sina 261 aktivister, förklädda till ”opolitiska tjänstemän” som motsatt sig en moderatledd regering med SD-stöd, är ett exempel. Enheten för Migration och Asyl (EMA) på Justitiedepartementet är ett annat. För att inte nämna Sida. Det är dags att återupprätta de opolitiska tjänstemännens status och heder. Bort med sossarnas partiaktivister!

BJÖRN SÖDER

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/dags-att-stada-upp-i-myndighetssverige/