Fråga till justitie-och migrationsministern angående falska identiteter

Fråga 2020/21:2935 Falska identiteter

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

I början av april grep Säkerhetspolisen en man och en kvinna i en Stockholmsförort, misstänkta för stämpling till terroristbrott. Sedan dess har förundersökningen mot paret, som nekar till brott, fortsatt och allt fler detaljer klarnat. Detta rapporterar SVT.

Enligt vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål har de andra medborgarskap och helt andra identitetsuppgifter än de uppgett för myndigheterna. Varken de uppgifter de angett till Migrationsverket om ålder eller medborgarskap stämmer, enligt Säkerhetspolisens utredning.

Vice chefsåklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål säger vidare att de lyckats gå under radarn och nu helt plötsligt är tio år äldre och har helt andra namn.

De misstänks nu för att på något sätt vara delaktiga i en planering av att utföra en våldshandling eller allmänfarlig handling som kan bedömas utgöra terroristbrott i Sverige.

Att svenska myndigheter har så dålig kontroll över vilka som släpps in i landet och tillåts vistas här är ytterst anmärkningsvärt och utgör en direkt fara för svenska folket och vårt samhällssystem.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att myndigheterna ska ha bättre kontroll över vilka de tillåter uppehålla sig i Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitie-och-migrationsministern-angaende-falska-identiteter/