Fråga till justitieministern angående den grova kriminaliteten i Sverige

Fråga 2020/21:500 Den grova kriminaliteten i Sverige

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

På fredagen inleddes rättegången i Alingsås tingsrätt mot två män, en 25-åring och en 23-åring, från en liga som misstänks ha specialiserat sig på att råna butiker i framför allt Västra Götaland de senaste två åren. Målet för ligan har hela tiden varit att komma åt butikernas kassaskåp, och totalt ska de ha kommit över cirka 1 miljon kronor från ett tjugotal rån.

Utöver de två åtalade har två andra anhållits i sin frånvaro. Enligt åklagaren finns det skäl att misstänka att de gömmer sig utomlands.

Vid ett rån i Vårgårda i juni 2019 hade en tolvpojke gått in i butiken tillsammans med en kompis kort före stängning för att köpa en påse ostbågar. Rånarna befann sig då redan inne i butiken. Kompisen hann ut men tolvåringen blev kvar. Enligt åklagaren fördes han till en lagerlokal med en stor kniv riktad mot sig. Där tvingades han ligga under en längre tid med ansiktet mot golvet.

Det är givetvis traumatiserande för offret och kan sätta spår för all framtid hos denna lilla pojke.

Att situationen har spårat ur i Sverige råder det ingen tvekan om, och regeringen har misslyckats kapitalt med att komma till rätta med den alltmer växande och allt grövre kriminaliteten. Att en tolvåring utsätts för ett sådant övergrepp är fullständigt oacceptabelt i ett land som för inte så många decennier sedan hade ett helt annat samhällsklimat.

Sverige har genom en okontrollerad invandring och avsaknad av polisiära och juridiska resurser samt ett daltande med brottslingar utvecklats i en riktning som blir alltmer skrämmande för skötsamma medborgare.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att komma till rätta med den mycket negativa utvecklingen i landet?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-den-grova-kriminaliteten-i-sverige/