Fråga till kultur- och demokratiministern angående åtgärder mot techjättars censur

Fråga 2020/21:1907 Åtgärder mot techjättars censur

av Björn Söder (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Med anledning av att australiskt lagförslag som ska tvinga Facebook att betala medier för deras innehåll började techjätten censurera genom att blockera användare och medier från att dela nyheter på plattformen, och sedan den 18 februari gapar australiska mediers Facebooksidor tomma.

Även flera myndigheters sidor drabbades inledningsvis av stoppet och hindrades från att kommunicera via plattformen, rapporterar ABC News. Det gällde bland annat vädermyndigheten Bureau of Meteorology, lokala hälsomyndigheter och vissa polisregioner och räddningstjänst. Senare tid ska dock de flesta sidor som inte tillhör medieorganisationer ha återställts.

Julian Knight, ordförande för det brittiska parlamentets medieutskott, kallar enligt Reuters Facebooks agerande för ett häpnadsväckande oansvarigt försök att trakassera en demokrati.  Han tror att agerandet kommer att slå tillbaka mot Facebook och säger att det kommer att stärka beslutsamheten hos världens lagstiftare att bli tuffare mot de stora techjättarna.

Techjättarnas makt över information är enorm och agerandet från Facebook bekräftar det många av oss varnat för. Dessa företag anser sig stå över länders demokratiskt valda företrädares beslut. När många av oss påtalat detta till den svenska regeringen har man hänvisat till att ”de stora privata digitala plattformarna har en grundläggande frihet att själva ställa upp villkoren för vad som ska gälla för användningen av deras tjänster”.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

Vilka åtgärder vidtar regeringen för att säkerställa att techjättarna följer svensk lagstiftning utan att börja censurera information?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-kultur-och-demokratiministern-angaende-atgarder-mot-techjattars-censur/