Fråga till statsministern angående frånvaro vid mördad polismans begravning

Fråga 2020/21:3408 Frånvaro vid mördad polismans begravning

av Björn Söder (SD)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

På fredagen begravdes polismannen Andreas Danman i Vasakyrkan i centrala Göteborg. Vid sidan om hans släkt närvarade även omkring 700 poliser och militärer för att ta ett sista farväl av sin tidigare kollega. Men någon representant från Regeringskansliet fanns inte på plats. Detta rapporterar Samnytt.

Polisen Andreas Danman sköts ihjäl på onsdagskvällen den 30 juni i det särskilt utsatta området Biskopsgården i Göteborg. Han tjänstgjorde i området och träffades av skott och avled kort därefter. Samnytt kunde som första medium avslöja den misstänkte gärningsmannen med somaliskt ursprung, som greps och senare häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Danman var även tidigare verksam inom Försvarsmakten och hade genomfört utlandstjänst i Mali.

Trots detta valde statsministern att inte närvara vid hans begravning. Enligt uppgifter till Samnytt från närvarande poliser ska ingen annan minister heller ha varit på plats.

På fredagen har det, enligt Samnytt, visat sig att statsministern ägnat sig åt semester men samtidigt avsatt tid för att delta i en intervju rörande DN:s artiklar om påstådd rasism när svenskar föredrar att välja bort läkare med utländsk bakgrund. Det är något som gör Löfven ”förbannad”.

”Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet”, säger Stefan Löfven till tidningen.

Av denna anledning vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

Varför valde statsministern, i egenskap av chef för Regeringskansliet och regeringens främste företrädare, att inte delta vid begravningen av den mördade polismannen, eller tillse att ett annat statsråd deltog, för att visa regeringens deltagande i sorgen och respekt för de tjänster polismannen utfört åt svenska staten?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-statsministern-angaende-franvaro-vid-mordad-polismans-begravning/