Fråga till utrikesministern angående använda ukrainsk stavning på Ukrainas huvudstad Kyjiv

Fråga 2021/22:1188 Använda ukrainsk stavning på Ukrainas huvudstad Kyjiv

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Ukrainas regering har länge eftersträvat att få omvärlden att använda ukrainsk stavning på sin huvudstad. Ukrainas UD har engagerat sig i kampen om att få omvärlden att sluta använda den ryska stavningen Kiev på den ukrainska huvudstaden Kyjiv (engelska Kyiv).

Sedan Putins invasion av Ukraina, som syftar till att russifiera landet, är det extra viktigt att visa stödet för Ukraina och den ukrainska identiteten. Symbolfrågor är viktiga.

Mediespråkgruppen (ett nätverk med public service, TT, de stora tidningarna, Språkrådet och den finlandssvenska språkvården) beslutade nyligen att inte göra någon ändring i nuläget, mitt i den pågående konflikten, eftersom det skulle kunna bli förvirrande för publiken och möjligtvis ses som ett politiskt ställningstagande.

Men ett politiskt ställningstagande av den svenska staten måste anses vara viktigt just nu, och därför vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att inom regeringen och utrikesförvaltningen agera för att staten nu ska börja använda den ukrainska stavningen, Kyjiv (engelska Kyiv), på Ukrainas huvudstad, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-anvanda-ukrainsk-stavning-pa-ukrainas-huvudstad-kyjiv/