Fråga till utrikesministern angående attacker mot Armenien

Fråga 2019/20:1817 Attacker mot Armenien

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Den 12 juli försökte en grupp azerbajdzjanska soldater att korsa gränsen till Armenien och attackera en armenisk gränspostering. Gruppen tvingades tillbaka men därefter utsattes armeniskt territorium för tung artilleribeskjutning, stridsvagnar och drönare.

De azerbajdzjanska väpnade styrkorna sköt sju gånger med 82 millimeters artilleri i riktning mot den armeniska byn Chinari. Därefter avfyrade de azerbajdzjanska styrkorna tre projektiler från en 120 millimeters artilleripjäs i samma riktning. En av raketerna träffade ett hus, två andra hamnade i trädgården. Som tur var skadades ingen.

De armeniska utrikes- och försvarsministrarna står nu i kontakt med Minskgruppen och med OSSE-ordförandeskapets personlige representant för att försöka lugna situationen.

Azerbajdzjans handlingar, påhejade av Turkiet, utgör allvarliga kränkningar av de grundläggande principerna i internationell rätt och går direkt emot uppmaningen om eldupphör från FN:s generalsekreterare. Azerbajdzjans återkommande våldshandlingar och militära eskalering är helt oacceptabla och måste fördömas av omvärlden.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer ministern att vidta några åtgärder för att fördöma de militära attackerna mot Armenien?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-attacker-mot-armenien/