Fråga till utrikesministern angående kinesiska statens tvångssterilisering av kvinnor

Fråga 2019/20:1718 Kinesiska statens tvångssterilisering av kvinnor

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I en ny tysk rapport hävdas att kinesiska myndigheter genomför tvångssterilisering av uigurkvinnor i västra Xinjiang-regionen. Rapporten är baserad på en kombination av officiella regionala uppgifter, policydokument och intervjuer med kvinnor från etniska minoriteter.

Kina anklagas för att ha låst in mer än 1 miljon uigurer och andra, mestadels muslimska, minoriteter i omskolningsläger. Rapporten visar att uigurkvinnor och andra etniska minoriteter hotas med internering i lägren för att ha vägrat att avbryta graviditeter som överstiger födelsekvoter. Det framkommer också att några av kvinnorna hävdar att de tvingats genomgå steriliseringsoperationer.

Tidigare lägerfångar har vittnat om att de fått injektioner som stoppat deras menstruationer eller orsakat ovanliga blödningar.

Efter uppgifterna om att Kina tvångssteriliserar kvinnor som tillhör den muslimska folkgruppen uigurer kommer nu krav från USA på att detta omedelbart ska upphöra, skriver AFP.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo uppmanar det kinesiska kommunistpartiet att genast sluta med denna hemska företeelse, och han uppmanar också resten av världssamfundet att ställa sig bakom kravet.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att påtala det oacceptabla i den kinesiska statens agerande?

 

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-kinesiska-statens-tvangssterilisering-av-kvinnor/