Fråga till utrikesministern angående markering mot militärjuntans rättsprocess mot Aung San Suu Kyi i Myanmar

Fråga 2021/22:486 Markering mot militärjuntans rättsprocess mot Aung San Suu Kyi i Myanmar

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Myanmars demokratiskt valda ledare, Aung San Suu Kyi, har dömts till fyra års fängelse för ”uppvigling” mot militären och för att ha brutit mot landets covidrestriktioner. Det uppges för nyhetsbyrån AFP av en talesperson för den militärjunta som störtade Suu. Man anklagade henne vidare för att olagligt ha importerat walkie-talkies.

I och med fängelsedomen ska Suu, enligt Myanmars konstitution, vara diskvalificerad från alla högre ämbeten i framtiden. Såväl hennes anhängare som juridiska experter menar att anklagelserna är falska och att syftet med rättsprocessen varit att stänga henne ute från politiken, rapporterar AP.

Enligt brittiska BBC kommer fängelsestraffet inte att verkställas omedelbart, utan Suu kommer att hållas kvar i huvudstaden för att prövas för fler brott; bland annat anklagas hon för flera fall av korruption. Om hon döms för fler av åtalspunkterna riskerar hon att fängslas på livstid.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att göra någon markering mot det som nu skett i Myanmar vad gäller militärjuntans rättsprocess mot Aung San Suu Kyi?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-markering-mot-militarjuntans-rattsprocess-mot-aung-san-suu-kyi-i-myanmar/