Fråga till utrikesministern angående Nordkoreas erkännande av de självutnämnda ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk

Fråga 2021/22:1805 Nordkoreas erkännande av de självutnämnda ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Ukrainas utrikesdepartement har meddelat att de diplomatiska förbindelserna med Nordkorea avbryts på grund av Pyongyangs erkännande av de självutnämnda ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk.

Från ukrainska UD säger man att man betraktar Nordkoreas beslut som ett försök att undergräva Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, vilket är ett grovt brott mot Ukrainas konstitution, FN-stadgan samt de grundläggande normerna och principerna i internationell rätt.

Sverige har av västvärldens länder bland de bästa relationerna med Nordkorea och fungerar genom ambassaden i Pyongyang även som skyddsmakt för USA och sköter USA:s förbindelser med den nordkoreanska regimen.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av Pyongyangs erkännande av de självutnämnda ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-nordkoreas-erkannande-av-de-sjalvutnamnda-folkrepublikerna-donetsk-och-luhansk/