Fråga till utrikesministern angående utvisning av ryska diplomater

Fråga 2021/22:1427 Utvisning av ryska diplomater

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Under måndagen kom besked om att både Tyskland och Frankrike utvisar sammanlagt 80 ryska diplomater. Sveriges utrikesminister har tidigare sagt att man värnar ett samordnat och enigt agerande inom EU.

Efter att bland annat civila dödats och massgravar hittats i den ukrainska staden Butja, som varit belägrad av Ryssland, har flera länder tagit beslut om att utvisa ryska diplomater.

På tisdagen meddelade utrikesministern att Sverige utvisar tre diplomater, som inte arbetar i Sverige i enlighet med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

Enligt uppgifter i SVT finns det enligt Utrikesdepartementet totalt 35 ryska diplomater i Sverige, och enligt Säkerhetspolisens bedömning bedriver var tredje av dem underrättelseverksamhet. Säpo vill enligt SVT dock inte uttala sig om ett exakt antal.

Jag vill fråga utrikesminister Ann Linde:

Eftersom uppgifter från Säpo gör gällande att var tredje av de ryska diplomaterna bedriver underrättelseverksamhet, vilket skulle vara mer än tio stycken, varför väljer regeringen att bara utvisa tre av dessa?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-utvisning-av-ryska-diplomater/