Fråga till inrikesministern angående utländska attentat i Sverige

Fråga 2019/20:1746 Utländska attentat i Sverige

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

En 43-årig rysk medborgare från delrepubliken Tjetjenien hittades död med skottskador utanför Österrikes huvudstad Wien i lördags, rapporterar TT. Dissidenten har, enligt vad ukrainska myndigheter sagt till nyhetsbyrån AFP, lämnat uppgifter om ett attentat i oktober 2017 i Kiev mot en annan tjetjen. Den nu mördade 43-årige asylsökanden har öppet kritiserat regimen i Tjetjenien och dess hårdföre ledare Ramzan Kadyrov.

Österrikiska myndigheter vill ännu inte uttala sig om motivet till mordet, men enligt uppgifter har en 37-årig och en 47-årig tjetjen gripits och ska utredas för sin eventuella inblandning. Ryska medier rapporterar att den mördade är en tjetjen som drev en videoblogg med mycket frispråkig kritik mot Kadyrov. Den ryska tidningen Novaja Gazeta skriver att den mördade är personlig fiende till den tjetjenske ledaren.

Nu växer oron hos regimkritiska tjetjener utomlands. Runt om i världen har nu sedan 2004 sex oppositionella exiltjetjener mördats medan två har överlevt. Det gäller attentat i Qatar, Norge, Förenade Arabemiraten, Österrike, Turkiet, Frankrike och Tyskland.

Sverige är inte heller något undantag. I juni häktades en rysk medborgare i sin frånvaro misstänkt för medhjälp till mordförsök på en exiltjetjen i Gävle den 26 februari. Säpo tog över förundersökningen efter överfallet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

Vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen mot att utländska stater och intressen genomför planläggning och attentat i Sverige?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-inrikesministern-angaende-utlandska-attentat-i-sverige/