Fråga till utrikesministern angående Sveriges anseende i vår omvärld

Fråga 2020/21:1186 Sveriges anseende i vår omvärld

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Sveriges bristande hantering av covid-19 har sedan i början av mars förra året väckt stort internationellt intresse. Det har förekommit många fördjupande reportage om Sverige och Sveriges strategi och vägval i internationella medier. Inte sällan har de varit mycket negativa för bilden av Sverige. Sverige har bland annat i ett reportage i The New York Times kallats för en ”pariastat”, och i Der Spiegel riktades skarpa anklagelser mot hur människor förvägrats vård som skulle ha räddat deras liv. Publiceringen orsakade ett politiskt jordskred i Tyskland.

Jag har i flera frågor under föregående år undrat vilka åtgärder utrikesministern vidtar för att förändra den negativa bilden av Sverige. Inledningsvis bevarade hon dessa med att det var ”för tidigt att avgöra hur den internationella rapporteringen kommer att påverka Sverigebilden på sikt”. Senare frågor besvarades med att bilden bygger på ”oriktiga berättelser” och att en undersökning från Ipsos i oktober visar att Sverige för tredje året i rad rankades på plats 9 av 50 och att mediebilden därför inte är samma sak som Sverigebilden.

Men trots utrikesministerns olika svar står det klart att regeringens bristande hantering av pandemin med märkliga vägval och strategier fortsätter att skada landets anseende. Det senaste som rönt stor internationell uppmärksamhet är, förutom flertal statsråds brott under julhelgen mot regeringens egna rekommendationer, MSB:s generaldirektörs semesterresa till Kanarieöarna.

Strax innan jul satte sig Dan Eliasson, högst ansvarig för en av landets krisberedskapsmyndigheter, på ett flyg till Kanarieöarna. Flyget gick den 19 december, och destinationen var semesterparadiset Las Palmas. I stället för att i alla fall be om ursäkt efter den omfattande kritik som framförts försvarar Eliasson sin semesterresa och anser att en resa för att fira jul med sin dotter och familjen är ”nödvändig”.

Till exempel skriver The New York Times att ”veckor före jul uppmanade svenska myndigheter alla svenskar att följa rekommendationer och stanna hemma över helgerna. Kort tid därefter packade han sina väskor och flög iväg på en tvåveckorsresa till Kanarieöarna”, och BBC rapporterar om hur han försvarar sin semesterresa som ”nödvändig”.

Många utomlands undrar givetvis vad vi i Sverige egentligen håller på med och beskriver landet som en ren fars.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder kommer nu ministern att vidta för att återupprätta vårt lands anseende i vår omvärld?

Permalänk till denna artikel: http://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-sveriges-anseende-i-var-omvarld/