Fråga till biståndsministern angående svenskt bistånd till verksamheter med kopplingar till terrorism

Fråga 2018/19:409 Svenskt bistånd till verksamheter med kopplingar till terrorism

av Björn Söder (SD)

till biståndsminister Peter Eriksson (MP)

Enligt Sidas hemsida för bistånd, Open Aid, har det utbetalats mer än 30 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till BDS-nätverket PPAN, ett nätverk för palestinska kulturföreningar, och varje år bidrar Sverige, via PPAN, med minst runt 600 000–700 000 kronor till den våldsbejakande Frihetsteatern i Jenin – en teater som själv är öppen med sitt stöd till terrorism.

Journalisten Tobias Petersson rapporterar på sin blogg Tobias tankar (tobiastankar.wordpress.com/) om hur Israel den 27 februari gripit en av Frihetsteaterns grundare, Zakaria al-Zubeidi, för inblandning i allvarliga och aktuella terroraktiviteter. Det skriver den israeliska nyhetskanalen i24News på sin hemsida. Enligt israeliska källor som nyhetskanalen hänvisar till ska al-Zubeidi vara ansvarig för planerandet av hundratals terrorattacker.

År 2006 erkände al-Zubeidi i tidningen Welt am Sonntag att hans terrororganisation fick stöd i form av finansiellt bistånd, vapen och träning från terrororganisationen Hizbullah och Iran.

Nu är han alltså åter misstänkt för inblandning i terrordåd.

Al-Zubeidi är för närvarande anställd av den palestinska myndigheten inom Kommissionen för tillfångatagna och befriade tillfångatagna (palestinska terrorister). Han beskrivs av Frihetsteatern som en ledare och pionjär för kulturellt motstånd. I israelisk tv har al-Zubeidi gett uttryck för hat mot judar och ska ha sagt inför kameror att han inte vill se judar.

al-Zubeidi är inte ensam på Frihetsteatern med sina kopplingar till terrorism. Den 14 februari i år sände den palestinska myndighetens tv-kanal Palestina-TV ett reportage från Frihetsteatern. I reportaget säger en företrädare för teatern, Ahmed Tobasi, tidigare aktiv i terrororganisationen Islamiska jihad och nu delaktig i uppsättningen av teaterpjäsen Den lilla lampan, att han alltid i sitt konstnärskap försöker dra den palestinska publikens uppmärksamhet till att motstånd inte endast kan representeras i en särskild form. Vi som palestinskt folk bör använda alla sätt som vi kan göra motstånd med mot (den israeliska) ockupationen, säger han.

Frihetsteatern har vid flera tillfällen gett uttryck för att det så kallade kulturella motståndet inte är substitut för väpnat motstånd utan i stället ett komplement till detta. Med andra ord avser Frihetsteatern inte att försöka få palestinska folket att upphöra med våld och terror. Våld och terror är i stället enligt Frihetsteatern en lika legitim del av motståndet som icke-våldsmetoder.

I inslaget från Frihetsteatern får vi också veta att Den lilla lampan, skriven av PFLP-terroristen Ghassan Kanafani, tillägnas minnet av två terrorister, Yousef Swetat från Islamiska jihad och Ashraf Abulheja från Hamas. Båda ska ha kopplingar till Frihetsteaterns föregångare Stenteatern, där många terrorister samlades tills teatern förstördes av Israel år 2002. Yousef Swetat ska enligt Islamiska jihad ha dödat fem angripare den 28 oktober 2001. Dessa angripare var dock i verkligheten civila israeler som stod och väntade på en buss i Hadera i centrala Israel när två terrorister, däribland teaterterroristen Swetat, kallblodigt sköt ned dem. Abulheja dog den 8 april 2002 i strider i Jenin mellan israelisk militär och beväpnade palestinska terrorister. Efter varje föreställning av Den lilla lampan visar Frihetsteatern en hyllningsfilm till terroristerna Swetats och Abulhejas minne.

Palestina-TV, som gjort reportaget från Frihetsteatern i Jenin, beskriver föreställningen Den lilla lampan som martyrernas teaterpjäs, och de bortgångna teaterterroristerna beskrivs i programmet som martyrstjärnor som lät solen skina över Jenins läger (Unrwa-läger).

Genom att tända scenens Lampa igen genom de edsvurna blir minnet av de som sökte heroism både på teaterns och kampens scen odödligt, förkunnar reportern i slutet av den palestinska myndighetens tv-reportage från Frihetsteatern.

Det är alltså till denna teater som Sverige de senaste åren bidragit med flera miljoner kronor av skattemedel i bistånd.

Jag vill därför fråga statsrådet Peter Eriksson:

Tänker statsrådet stoppa att svenska skattemedel går till att finansiera verksamheter med kopplingar till terrorism, och vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkerställa att svenska skattemedel framgent inte används till dessa ändamål?

 

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-bistandsministern-angaende-svenskt-bistand-till-verksamheter-med-kopplingar-till-terrorism/